ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πετρόπουλος: Στα 384€ η ελάχιστη σύνταξη χηρείας και στο 80% η προσωρινή σύνταξη

Πετρόπουλος: Στα 384€ η ελάχιστη σύνταξη χηρείας και στο 80% η προσωρινή σύνταξη
eurokinissi/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Κατατέθηκε στη Βουλή ως τροπολογία η συμφωνία με τους θεσμούς για το ελάχιστο ποσό των συντάξεων χηρείας που ανέρχεται στα 384 ευρώ, αλλά και ρύθμιση για την απονομή προσωρινών συντάξεων.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας Τάσο Πετρόπουλο θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους €384 για τον/την χήρο/χήρα και επιπλέον €384 για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360.

Επιπλέον, για τα παιδιά που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά. Δίνεται ακόμη, η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων. Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Επίσης, με άλλη τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή χορηγείται προσωρινή σύνταξη στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης. Ο υφυπουργός Εργασίας ανέφερε πως με την τροπολογία αυτή, το ποσό της προσωρινής σύνταξης αυξάνεται σε σχέση με το τι ίσχυε μέχρι σήμερα ώστε να μην απέχει σημαντικά από το ποσό της οριστικής σύνταξης και αφορά όσους θα υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση χορήγησης προσωρινής σύνταξης στον ΕΦΚΑ, για λόγους επιτάχυνσης της σχετικής διαδικασίας.

Οι δύο τροπολογίες κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τα παίγνια. Μπορείτε να τις δείτε (εδώ) και (εδώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ