ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κρέτσος: Οι τηλεοπτικές άδειες έχουν πάρει τον δρόμο τους

Κρέτσος: Οι τηλεοπτικές άδειες έχουν πάρει τον δρόμο τους
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Οι τηλεοπτικές άδειες έχουν πάρει τον δρόμο τους και περιμένουμε, πλέον, από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) να εκδώσει την προκήρυξη» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, στο περιθώριο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.

Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα, ο κ. Κρέτσος απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, καθώς -όπως είπε- εξαρτάται από το ΕΣΡ, ωστόσο τόνισε: «Θεωρώ ότι θα έχουμε γρήγορα και την προκήρυξη. Πέρασαν οι απαιτούμενες τροπολογίες, είμαστε σε αγαστή συνεργασία και νομίζω ότι θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει και τη χώρα και λειτουργεί βλαπτικά και για τον ίδιο τον κλάδο και την απασχόληση».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν αποσυρθούν οι προσφορές από μερίδα καναλαρχών σημείωσε «Αυτό δεν μπορώ να το ξέρω. Η εμπειρία δείχνει το αντίθετο, αλλά θα δούμε».

Εξάλλου, όπως ανέφερε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς την Τετάρτη από το βήμα της Βουλής, « είναι θέμα ημερών η δημοσίευση της προκήρυξης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που θα διεξαχθεί μέχρι το τέλος του έτους ώστε να βγει το τηλεοπτικό τοπίο της χώρας από τη ντροπή».

Τι προβλέπει η τροπολογία

Τα σημαντικότερα σημεία της τροπολογίας είναι έξι.

Αρχικώς, καταργείται η κατηγορία «ενημερωτικού προγράμματος θεματικού περιεχομένου». Οι άδειες ενημερωτικού προγράμματος που θα δημοπρατηθούν από ΕΣΡ θα είναι μόνο γενικού περιεχομένου.

Η τροπολογία επανακαθορίζει τη νομική μορφή και την έδρα των εταιρειών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία. Η πρόβλεψη αφορά, πλέον, ανώνυμες εταιρείες της ημεδαπής ή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ). Η τροποποίηση γίνεται για λόγους ευχέρειας ελέγχου και συμμόρφωσης των υποψηφίων με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Καθιερώνεται υποχρέωση του ΕΣΡ για επαναπροκήρυξη, σε περίπτωση που απονεμηθούν λιγότερες από επτά άδειες, εφόσον υποβληθεί αίτηση από ενδιαφερόμενο που συνοδεύεται από εγγυητική επιστολή (ισόποση με εκείνη που είχε οριστεί για τη συμμετοχή στην προηγούμενη αδειοδοτική διαδικασία).

Απαγορεύεται ρητά η προκήρυξη επιπλέον αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δημοπρατούμενων αδειών.

Οι λειτουργούντες πάροχοι περιεχομένου που δεν θα συμμετάσχουν σε προκηρυχθείσα αδειοδότηση για την εμβέλεια και τον τύπο προγράμματος που αφορά η σημερινή λειτουργία τους, όπως και εκείνοι που θα συμμετάσχουν ανεπιτυχώς, μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν έως τρεις μήνες μετά τη δημοσίευση της προκήρυξης και την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών αντίστοιχα.

Και τέλος απαγορεύεται η εκτός αδειοδοτικής διαδικασίας μεταβολή της φυσιογνωμίας προγράμματος και της εμβέλειας εκπομπής των λειτουργούντων παρόχων περιεχομένου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ