ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΕΔΑ: Μη ικανοποιητική η κατάσταση στη διαχείριση του προσφυγικού

ΕΕΔΑ: Μη ικανοποιητική η κατάσταση στη διαχείριση του προσφυγικού
Φωτογραφία Αρχείου ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ως μη ικανοποιητική κρίνεται από την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων, σύμφωνα με τα όσα είπε στη Βουλή ο πρόεδρός της Γιώργος Σταυρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης, Θεσμών και Διαφάνειας αλλά και της Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ο κ. Σταυρόπουλος επεσήμανε πως η Επιτροπή έχει ασχοληθεί πολλές φορές με το προσφυγικό ζήτημα, κάνοντας επισκέψεις στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας. Κατά τη διάρκεια των επισκέψεων αυτών, έχει διαπιστώσει ότι η κατάσταση δεν ήταν καθόλου ικανοποιητική και ότι ο ρυθμός βελτίωσης της είναι εξαιρετικά αργός.

Παρατηρείται ακόμη, σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας της ΕΕΔΑ de facto παραβιάσεις των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνούς προστασίας και των προσφύγων ως προς την μαζική και αδιάκριτη κράτηση τους στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Επίσης, όπως είπε ο κ. Σταυρόπουλος τα συνεχιζόμενα επεισόδια προκαλούν όξυνση των φαινομένων ρατσισμού και ξενοφοβίας σε τμήματα του ελληνικού πληθυσμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ