ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Oι φορολογικοί «παράδεισοι» τσακίζουν τη μεσαία τάξη

Τσακαλώτος: Oι φορολογικοί «παράδεισοι» τσακίζουν τη μεσαία τάξη
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Για τις αποκαλύψεις της λίστας των Paradise Papers μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του, αναφέροντας πως υπάρχει ένα σύστημα όπου ευνοεί τους πλουσίους.

«Ο κυνισμός των κυρίαρχων τάξεων και των κομμάτων που τις υποστηρίζουν, είναι ότι έχουν χτίσει ένα σύστημα όπου οι πλούσιοι έχουν την απόλυτη προστασία από το θεσμικό πλαίσιο, μπορούν νομίμως να εξαιρεθούν από τη φορολογία και λειτουργούν με διαφορετικούς κανόνες από τους υπόλοιπους. Αυτό είναι που πρέπει να ξέρουν οι μεσαίες τάξεις: ότι έχουμε υψηλότερη φορολογία, αλλά λιγότερα νοσοκομεία και σχολεία, ως αποτέλεσμα αυτού του γεγονότος. Οπότε, όταν ακούν οι μεσαίες τάξεις την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και τα αντίστοιχα κόμματα παγκοσμίως, να λένε ότι οι μεσαίες τάξεις υποφέρουν από την υπερφορολόγηση ή από το σπάταλο κράτος, πρέπει να ξέρουν ότι η υποκρισία πάει σύννεφο», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι μεσαίες τάξεις δεν μπορούν να ευελπιστούν σε καλύτερες ημέρες από τις δυνάμεις που έχτισαν αυτό το σύστημα, αλλά μόνον από τις δυνάμεις που σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούν να το αλλάξουν, διαπίστωσε ο κ. Τσακαλώτος.

Ερωτώμενος για την επίθεση της Νέας Δημοκρατίας προς τον Γιώργο Χουλιαράκη για τις δηλώσεις του πως «συνειδητά τσακίσατε την μεσαία τάξη», ο υπουργός τόνισε πως «είναι παράξενο ότι στη χώρα μας η ειλικρίνεια γίνεται αντιληπτή ως κυνισμός. Ήδη από πέρυσι που συζητιόταν ο φετινός προϋπολογισμός είχα εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους είχαμε ζορίσει (και όχι τσακίσει) τη μεσαία τάξη».

Αναφορικά με την κατανομή του κοινωνικού μερίσματος φέτος, αποκάλυψε ότι το κομμάτι για κοινωνικούς σκοπούς θα είναι σαφώς μεγαλύτερο από πέρυσι και θα επηρεάσει πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά με εισοδηματικά και άλλα κριτήρια, όπως για παράδειγμα ο αριθμός των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο θα αφορά , επισήμανε, και πολλές ευάλωτες κατηγορίες, όπως συνταξιούχους και ανέργους, αλλά και κομμάτι της μεσαίας τάξης.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε, παράλληλα, ότι θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) το ταχύτερο δυνατόν και εντός χρονοδιαγράμματος για την γ' αξιολόγηση και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της θα συγκεκριμενοποιηθούν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

«Είχα πει και παλαιότερα ότι κάθε αξιολόγηση θα είναι ευκολότερη από την προηγούμενη. Στη δεύτερη αξιολόγηση αυτό δεν επιβεβαιώθηκε, λόγω της γνωστής αντιπαράθεσης ΔΝΤ και Ευρωπαίων για το χρέος. Αλλά φαίνεται να επιβεβαιώνεται στην τρίτη. Όλες οι πλευρές έχουν συνομολογήσει ότι επιθυμούν λύση και αυτό φαίνεται και από την έως τώρα πορεία των διαπραγματεύσεων».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για μια «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα, ενώ το ευχάριστο είναι ότι όλο και περισσότεροι «παίκτες», οι θεσμοί και οι χώρες του Eurogroup, προσανατολίζονται σε μια ευνοϊκή έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ