ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Θρίαμβος Γεννηματά, δεύτερος ο Ανδρουλάκης

Εκλογές Κεντροαριστεράς: Θρίαμβος Γεννηματά, δεύτερος ο Ανδρουλάκης
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Με την μαζική συμμετοχή των πολιτών να «κλέβει» την παράσταση από τις εκλογές της Κεντροαριστεράς και τους υποψηφίους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για αυτό, ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων της εκλογικής διαδικασίας που διεξήχθη την Κυριακή για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα.

Λίγο μετά τις 12 το βράδυ της Κυριακής κα με καταμετρημένες 143.000 περίπου ψήφους η Φ. Γεννηματά προηγείται με 43,5% και ο Ν. Ανδρουλάκης ακολουθεί με 25,8%. Γιώργος Καμίνης 12,06%, Σταύρος Θεοδωράκης 6,3%, Γιάννης Μανιάτης 3,35%, Γιάννης Ραγκούσης 1,9%, Kωνσταντίνος Γάτσιος 1,3%, Απόστολος Πόντας 0,4%,Δημήτρης Τζιώτης 0,18%, καταλαμβάνουν τις υπόλοιπες θέσεις.

Συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για την πρωτιά έδωσαν όλοι οι οι συνυποψήφιοι της Γιάννης Μανιάτης και Γιάννης Ραγκούσης, αλλά και ο Γιώργος Παπανδρέου.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο twitter ευχαριστεί όσους τον στήριξαν στον πρώτο γύρο της εκλογικής διαδικασίας και συγχαίρει την Φώφη Γεννηματά για την πρωτιά της.

Γ. Καμίνης: Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης σε δήλωση του αναφέρει: "Σήμερα με τη μαζική συμμετοχή ξεκίνησε η μεγάλη μέρα για την παράταξη και τη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω τους περισσότερους από 200 χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στις εκλογές. Τους εθελοντές όλων των υποψηφίων, την επιτροπή Αλιβιζάτου πρώτα απ' όλα που οδήγησε άξια μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Συγχαίρω όλους τους συνυποψήφιους για τον αγώνα που έδωσαν, ιδίως τη Φώφη Γεννηματά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Θα προχωρήσουμε με ενότητα και ελπίδα για όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Ευχαριστώ τους προοδευτικούς πολίτες που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους σήμερα. Οι ιδέες μας, οι προτάσεις μας, οι άνθρωποι που μας εκπροσωπούν, θα είναι παρόντες. Ευχαριστώ μέσα από τα βάθη της καρδιάς μου, τους εκατοντάδες εθελοντές που μέσα σε λίγες εβδομάδες και σε δύσκολες συνθήκες, έδωσαν την ψυχή τους, για να δημιουργηθεί από το μηδέν μια νέα δυναμική. Όλοι μαζί θα χτίσουμε τη νέα μας παράταξη. Όλοι μαζί θα αλλάξουμε τη χώρα. Σας ευχαριστώ για όλα. Συνεχίζουμε."

Ραγκούσης: Θα υπηρετήσω την ενότητα

"Αξίζουν συγχαρητήρια στη Φώφη Γεννηματά για τη νίκη της. Επίσης, στον Νίκο Ανδρουλάκη για τη δεύτερη θέση.
Ευχαριστώ κάθε πολίτη ξεχωριστά που συμμετείχε στην ίδρυση της νέας προοδευτικής παράταξης.
Ιδιαίτερα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με εμπιστεύτηκαν με την ψήφο τους καθώς και όλους τους εθελοντές που συνέβαλαν στη διεξαγωγή αυτής της όμορφης διαδικασίας. Ανεξαρτήτως του αρνητικού αποτελέσματος για εμένα προσωπικά, όπως είχα πει από την αρχή, θα υπηρετήσω την ενότητα με όλες μου τις δυνάμεις."

Μανιάτης: Θα είμαστε όλοι παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης

«Θέλω να ευχαριστήσω ολόψυχα όλες τις φίλες και τους φίλους της παράταξης, που προσήλθαν και ψήφισαν σήμερα στις κάλπες. Ιδιαίτερα, είμαι ευγνώμων προς όσους με τίμησαν με την ψήφο τους.
Σήμερα η Παράταξη νίκησε. Οι 210.000 δημοκράτες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της συμμετοχής είναι οι θριαμβευτές της ημέρας. Ο προοδευτικός κόσμος, που στήριξε και συμμετείχε είναι το θεμέλιο για την πολιτική επιτυχία του εγχειρήματος μας. Είναι ο συλλογικός εγγυητής της ενότητας στις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.
Θέλω επίσης να συγχαρώ θερμά τη Φώφη Γεννηματά για την άξια νίκη της και το Νίκο Ανδρουλάκη για την επιτυχία του να περάσει στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Είμαι σίγουρος ότι θα γίνει μια ουσιαστική πολιτική αναμέτρηση μεταξύ συντρόφων ώστε να έχουμε το μέγιστο συλλογικό όφελος για την παράταξη. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στους υπόλοιπους υποψηφίους που συμμετείχαν σε αυτό τον αγώνα, στον Γιώργο Καμίνη, τον Σταύρο Θεοδωράκη, τον Γιάννη Ραγκούση, τον Απόστολο Πόντα, τον Κωνσταντίνο Γάτσιο και τον Δημήτρη Τζιώτη για την εξαιρετική παρουσία τους που ανέδειξε το υψηλότατο επίπεδο πολιτικής που πάντα χαρακτήριζε τον χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης. Η επιτυχία αυτή είναι αποτέλεσμα και της ιδιαίτερα σοβαρής και συστηματικής δουλειάς του Νίκου Αλιβιζάτου και της Επιτροπής, το κύρος της οποίας έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εμπέδωση της εμπιστοσύνης των πολιτών. Όλοι μαζί, με οδηγό τους 210.000 πολίτες, είμαστε οι συνιδρυτές του νέου φορέα. Μετά την εκλογή ηγεσίας, όλοι θα είμαστε παρόντες στην μεγάλη προσπάθεια της Νέας Προοδευτικής Παράταξης»

Τεράστια η προσέλευση στις κάλπες

Μαζικά προσήλθαν την Κυριακή στις κάλπες οι πολίτες συμμετέχοντας στην διαδικασία για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα που απηύθυναν οι εννέα υποψήφιοι, περισσότεροι από 210.000 πολίτες ψήφισαν στα σχεδόν χίλια εκλογικά κέντρα σε ολόκληρη τη χώρα, όπου σημειώθηκαν ουρές, με την προσέλευση να ξεπερνά κάθε προσδοκία.

Η μεγάλη προσέλευση στις κάλπες είχε σαν αποτέλεσμα να δοθεί παράταση στην ψηφοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στις 21:30.

Ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία, ανεξάρτητα από τον νικητή, σημειώνοντας πως είναι σημαντικό «ότι ο κόσμος έδειξε πως θέλει να υπάρχει αυτή η παράταξη».

Εκλογές Κεντροαριστερά: Ουρές στις κάλπες για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου φορέα

«Ο κόσμος θέλει κάτι ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, που να μην ταυτίζεται ούτε με τη συντηρητική παράταξη, ούτε με τη στασιμότητα της σημερινής κυβέρνησης», επεσήμανε για να συμπληρώσει πως η συμμετοχή είναι «απάντηση σε όσους ειρωνεύονταν αυτήν την προσπάθεια».

Η συμμετοχή των πολιτών όπως διαμορφώθηκε ανά περιφέρεια, ως τις 21:00: Θεσσαλία: 12.880, Κρήτη: 19.000, Ανατολική Μακεδονία Θράκη: 9.500, Στερεά Ελλάδα: 8.500, Νότιο Αιγαίο: 5.500, Δυτική Μακεδονία: 5.250, Βόρειο Αιγαίο: 3.250, Αττική: 75.000, Δυτική Ελλάδα: 15.000, Πελοπόννησος: 13.400, Ήπειρος: 7.800, Ίονιο: 3.800, Κεντρική Μακεδονία: 30.200.

Εκλογές Κεντροαριστερά: Μεγάλη η προσέλευση των ψηφοφόρων (pics)

Όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές η συμμετοχή πλησιάζει στα επίπεδα των εσωκομματικών εκλογών στις 18 Μαΐου 2012 με την ανοιχτή εκλογική διαδικασία που εγκαινίασε ο Γ.Παπανδρέου το 2004. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος τότε έλαβε 230.105 ψήφους (επί 236.151) ψηφισάντων και εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στις εσωτερικές εκλογές στις 14 Ιουνίου 2015 στην οποία συμμετείχαν περίπου 50.000 μέλη του κόμματος η Φώφη Γεννηματά έλαβε πάνω από το 50% των ψήφων από τον πρώτο γύρο και εξελέγη νέα πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Εκλογές Κεντροαριστερά: Ψήφισαν Παπανδρέου-Βενιζέλος-Σημίτης (pics)

Την ικανοποίησή τους για την μεγάλη συμμετοχή εξέφρασαν και οι υποψήφιοι για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς.

Για γεγονός ιστορικών διαστάσεων κάνει λόγο σχολιάζοντας τη συμμετοχή στις εκλογές της Κεντροαριστεράς ο Γιάννης Ραγκούσης.

Σήμερα είναι μια μεγάλη, μια ιστορική μέρα για την κεντροαριστερά και περισσότεροι από 200.000 πολίτες συμμετέχοντας στη διαδικασία ανάδειξης επικεφαλής του ενιαίου φορέα γίνονται συνιδρυτές της νέας προοδευτικής παράταξης, δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θ.Θεοχαρόπουλος.

«Είναι μια σημαντική πολιτική εξέλιξη που βάζει τα θεμέλια για την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών και τη δημιουργία ενός νέου πολιτικού σκηνικού. Οι πολίτες μίλησαν και έστειλαν το δικό τους μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η κεντροαριστερά έρχεται δυναμικά στο προσκήνιο για να δώσει ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του τόπου και να εκφράσει ευρύτερα κοινωνικά στρώματα» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Την ειλικρινή χαρά του για την μαζική συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία εξέφρασε μέσω Twitter και ο πρόεδρος της ΝΔ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ