ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανακοινώσεις Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα

Ανακοινώσεις Τσίπρα για το κοινωνικό μέρισμα
EUROKINISSI / Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ανακοίνωσε το πώς θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα, μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος. 

«Πέρυσι ανακοινώσαμε την απόδοση κοινωνικού μερίσματος ύψους 617 εκατομμυρίων ευρώ υπό την μορφή εφάπαξ δέκατης τρίτης σύνταξης σε 1,5 εκ. συνταξιούχους. Φέτος ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία. Το μέρισμα θα είναι1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρσι», τόνισε ο πρωθυπουργός και όρισε το χρονικό πλαίσιο της κατανομής.

«Μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα μοιραστεί το κοινωνικό μέρισμα», είπε ο Αλέξη Τσίπρας που επεσήμανε πως εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία.

«Από τα 1,4 δισεκατομμύρια, 720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη προς 3,4 εκατομμύρια συμπολίτες μας», είπε και συμπλήρωσε: «315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων. Ακόμη, θα δοθούν 360 εκατομμύρια στη ΔΕΗ, ώστε να καλυφθεί το κόστος των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ωφέλειας, που συμπεριλαμβάνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ».

Τόνισε πως τα κριτήρια που θα τεθούν «είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης».

«Έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη.

  • Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ.
  • Τα εισοδηματικά όρια προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.
  • Ενώ παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.
  • Για οικογένειες με δύο παιδιά, για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ
  • Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα 9000 ευρώ, ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500, ενίσχυση 375 ευρώ.
  • Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3000 ευρώ, δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα 6000 ευρώ, ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9000, ενίσχυση 250 ευρώ».
4288537

EUROKINISSI / Γ.Τ. Πρωθυπουργού / Andrea Bonetti

«Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά, για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους, να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή», τόνισε ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα είχε επιτεθεί στην «πολιτική και επιχειρηματική ελίτ» της χώρας που φορτώνει βάρη στους πολλούς μέσω φοροδιαφυγής και offshore εταιριών.

«Ορισμένες κοινωνικές ομάδες σήκωσαν δυσανάλογα τα βάρη της κρίσης. Η πίεση ήταν μεγάλη όχι μόνο λόγω του προγράμματος αλλά λόγω του ότι η ελίτ φόρτωσε ξεδιάντροπα βάρη στους πολλούς», είπε χαρακτηριστικά. «Κάθε ευρώ από τα βάρη που συσσωρεύτηκαν στους αδύναμους ισοδυναμεί με τους λογαριασμούς offshore», τόνισε ο πρωθυπουργός συνεχίζοντας την επίθεση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ