ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την Παρασκευή κρίνεται το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Την Παρασκευή κρίνεται το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά
EUROKINISSI

 Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών κρίνεται την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου το μέλλον των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, μετά την αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

 

«Η διαδικασία αυτή είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, καθώς η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και απειλείται με εφάπαξ πρόστιμο και με ημερήσιο για όσο καθυστερεί την ανάκτηση των επιδοτήσεων. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την πτώχευση», ανέφερε στη Βουλή ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας. Έριξε την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα ναυπηγεία στη διοίκηση Σαφά, που δεν έχει υποβάλλει ισολογισμούς τα τελευταία 4 χρόνια και συμπλήρωσε ότι εάν το Πρωτοδικείο κρίνει θετικά την υπαγωγή των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, θα διοριστεί ο προτεινόμενος ειδικός διαχειριστής που θα προχωρήσει σε απογραφή και μετά στη διενέργεια δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκποίηση του συνόλου του ενεργητικού ή επιμέρους λειτουργικών κλάδων. Εάν η απόφαση είναι αρνητική, η καταδίκη και η πτώχευση θα πρέπει να θεωρούνται βέβαιες.

Σύμφωνα πάντως, με τον Στέργιο Πιτσιόρλα, η κυβέρνηση αναμένεται να προσφύγει στο Εφετείο Αθηνών ζητώντας την ακύρωση της απόφασης της διαιτησίας που επιδίκασε υπέρ της διοίκησης Σαφά 200 εκατ. ευρώ για τις συμβάσεις που υπέγραψε με το ελληνικό Δημόσιο για την ανακατασκευή και κατασκευή υποβρυχίων του Πολεμικού Ναυτικού.

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας έκανε γνωστό πως η διοίκηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά χρωστά συνολικά στους εργαζόμενους 155 εκατ. ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ