ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βούτσης: «Πρόχειρη» και δεν μπορεί να είναι «αμερόληπτη» η συζήτηση για την υπαγωγή στα μνημόνια

Βούτσης: «Πρόχειρη» και δεν μπορεί να είναι «αμερόληπτη» η συζήτηση για την υπαγωγή στα μνημόνια
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αρνητικός ως προς το ενδεχόμενο συζήτησης για την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς μνημονίων, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

«Το να υπάρξει αντικειμενική και ενιαία κρίση για την 8χρονη περίοδο της κρίσης στην Ελλάδα θα ήταν πρόχειρο να γίνει», είπε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση πρωτότυπου αρχειακού υλικού, που ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια τεχνικών εργασιών σε χώρο της Βουλής.

«Βρισκόμαστε σε περίοδο που η κοινωνία επιρρίπτει πολιτικές ευθύνες και επουλώνει τις πληγές της, σε μια εποχή του γίγνεσθαι σε σχέση με τα γεγονότα της περιόδου και δεν θα είχε κανένα αποτέλεσμα να πούμε ότι θα υπάρξει ακριβής και αμερόληπτη εκτίμηση των γεγονότων», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Κατά τον κ. Βούτση «η συζήτηση εξελίσσεται καθημερινά μέσα από τις πρόνοιες του Κανονισμού της Βουλής, τις εξεταστικές και άλλες επιτροπές», όπου διατυπώνονται οι απόψεις και οι θέσεις των κομμάτων.

Τόνισε ωστόσο, ότι η Βουλή με την παρουσίαση του πολύτιμου αυτού αρχειακού υλικού βάζει το δικό της λιθαράκι για να βγούμε από την 7χρονη λαίλαπα χωρίς φόβο ή αναδιπλώσεις για ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τις νέες γενιές και πως η ανασύσταση της ιστορικής μνήμης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό.

Σε ότι αφορά στο σπάνιο αρχειακό υλικό, ο Νίκος Βούτσης έκανε γνωστό ότι περιλαμβάνει περισσότερα από 1.180 φακέλους που εντοπίστηκαν σε χώρο της Βουλής σε 182 κιβώτια. Πρόκειται για πολύτιμα αρχεία, από τα οποία το παλαιότερο χρονολογείται το 1897 και το νεότερο το 1977. Περίπου τα μισά από τα τεκμήρια, τα οποία έχουν καταγραφεί, περιέχουν υλικό του υπουργικού Συμβουλίου που λειτουργούσε κατά τη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας (1967-1974), περίοδο κατά την οποία δεν υφίστατο λαϊκή εκπροσώπηση και Βουλή, ενώ ανακαλύφθηκαν και επιστολές του Ελευθερίου Βενιζέλου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ