ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μακεδονία» αποκάλεσε την πΓΔΜ ο Γιάννης Μπουτάρης

«Μακεδονία» αποκάλεσε την πΓΔΜ ο Γιάννης Μπουτάρης
ΕUROKINISSI/Φωτογραφία αρχείου

«Μακεδονία» αποκάλεσε την πΓΔΜ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη διάρκεια δηλώσεών του προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρό της γειτονικής χώρας, Γκεόργκι Ιβανόφ, στα Σκόπια.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπουτάρης, κάνοντας δηλώσεις στην αγγλική γλώσσα, πρότεινε «η επόμενη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας και Μακεδονίας» να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη.

Ο Γιάννης Μπουτάρης βρέθηκε για ημερήσια επίσκεψη στη γειτονική χώρα, όπου είχε επαφές με τον πρόεδρο Γκεόργκι Ιβάνοφ και τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, στο επίκεντρο των οποίων βρέθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται μεταξύ της Θεσσαλονίκης και των Σκοπίων.

Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε να υπάρξει συνεργασία των οχτώ δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης με δήμους της ΠΓΔΜ, ώστε να αναπτυχθεί συνεργασία σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η κοινωνική πολιτική και η διαχείριση των απορριμμάτων.

«Δεν είμαστε πολιτικοί και δεν κάνουμε πολιτική, αλλά προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των πόλεων. Η βελτίωση των διακρατικών σχέσεων είναι πιο εύκολο να γίνει από κάτω προς τα πάνω. Και με τη βελτίωση των σχέσεων μπορούν να δοθούν εύκολα λύσεις σε διάφορα ζητήματα» είπε ο κ. Μπουτάρης μετά τη συνάντηση με τον κ. Ιβάνοφ.

Επίσης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρότεινε να αναπτυχθεί συνεργασία των δύο πόλεων για τους δρόμους του κρασιού και να διοργανωθεί ετήσιο διμερές πολιτιστικό φεστιβάλ το οποίο θα γίνεται εναλλάξ, ενώ έθεσε συνεργασία του Αρκτούρου με ΜΚΟ της ΠΓΔΜ για την προστασία της άγριας πανίδας.

Συζητήθηκε ακόμη η διοργάνωση κωπηλατικής ρεγκάτας, με εφτά πληρώματα, στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου που θα ξεκινήσει από τα Σκόπια και θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ