ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι τέσσερις άξονες που προτείνει ο Σταϊκούρας για να βγει η χώρα από την κρίση

Οι τέσσερις άξονες που προτείνει ο Σταϊκούρας για να βγει η χώρα από την κρίση
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Για να βγάλουμε την χώρα από την κρίση, πρέπει να εφαρμόσουμε ένα ολοκληρωμένο ρεαλιστικό πρόγραμμα, που να βασίζεται σε τέσσερις άξονες, δηλαδή στην αλλαγή της δημοσιονομικής πολιτικής, στις διαρθρωτικές αλλαγές στον τομέα της οικονομίας, στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας και στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ρεαλιστικού σχεδίου, που να δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια και στην παιδεία».

Στα σημεία αυτά επικεντρώθηκε ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ και πρώην υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά την διάρκεια διαλογικής συζήτησης που οργάνωσε την Κυριακή, στην Πάτρα το παράρτημα του Οικονομικού Επιμελητήριου, στο πλαίσιο συνεδρίου ανάπτυξης της εφημερίδας «Σύμβουλος Επιχειρήσεων».

Επίσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας αναρωτήθηκε:

Tι να την κάνεις την τυπική έξοδο από το τρίτο μνημόνιο, όταν έχεις μπροστά σου 5 δισεκατομμύρια ευρώ νέα μέτρα λιτότητας συμφωνημένα από τώρα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, όταν έχεις νέες μειώσεις συντάξεων το 2019 και όταν έχεις τεράστια μείωση του αφορολόγητου κατά 35% το 2020.

Σε άλλο σημείο, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παραμένει κολλημένη στο χθες και πως είναι επιλογή της να αυξάνει φορολογικούς συντελεστές», προσθέτοντας ότι:

Ο βαθμός υλοποίησης διαρθρωτικών αλλαγών τα δύο τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του ΟΟΣΑ, υστερούν σε σχέση με την περίοδο 2013 - 2014 ενώ στη ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας το κράτος έχει κηρύξει στάση πληρωμών.

Ακόμα και σήμερα, συνέχισε, «οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα, παρά το γεγονός ότι πόροι των δανειστών όλο και αυξάνουν προς αυτή την κατεύθυνση, παραμένουν διογκωμένες σε σχέση με το 2014».

Επίσης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάζει εμπόδια σε όλες τις επενδύσεις, προσθέτοντας ότι «σύμφωνα με τις μελέτες η Ελλάδα όλο και κατρακύλα τα δύο τελευταία χρόνια στους δείκτες ανταγωνιστικότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ