ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στη Λευκωσία την Τρίτη ο Τσίπρας για την Τριμερή

Στη Λευκωσία την Τρίτη ο Τσίπρας για την Τριμερή
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στη Λευκωσία θα βρεθεί την Τρίτη ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας καθώς θα συμμετάσχει στην Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου που πραγματοποιείται στο Προεδρικό Μέγαρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης στη σύνοδο θα συμμετάσχουν επίσης οι υπουργοί Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ.

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής συνεργασιών που αναπτύσσει η ελληνική κυβέρνηση στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και ενισχύει το γεωστρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα και η Κύπρος, πραγματοποιούν τριμερείς συναντήσεις με τις χώρες της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου (Ισραήλ, Παλαιστίνη, Λίβανος και Ιορδανία) με στόχο τη σύσφιξη της συνεργασίας και λειτουργούν ως πυλώνας σταθερότητας σε μία ευαίσθητη περιοχή. Από την τριμερή που διεξάγεται αύριο αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η ελληνοαιγυπτιακή συνεργασία και ο ιδιαίτερος ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο είναι ενεργειακού, οικονομικού αλλά και γεωπολιτικού ενδιαφέροντος. Πιο συγκεκριμένα, θα τεθούν τα ζητήματα της χάραξης της ΑΟΖ, αμυντική συνεργασία (πρόσφατη άσκηση Μέδουσα ΙΙ που διεξήχθη από δυνάμεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου) και θα διεξαχθεί διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Στον οικονομικό τομέα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας των τριών χωρών στον τομέα του τουρισμού με έμφαση στην κρουαζιέρα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην επέκταση των δραστηριοτήτων των ελληνικών κατασκευαστικών εταιρειών σε έργα στην Αίγυπτο και η διαλιμενική συνεργασία Σουέζ με ελληνικά λιμάνια.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της στενής συνεργασίας των τριών χωρών, ολοκληρώνεται το συμβολικό και εμβληματικό έργο της φύτευσης ελαιώνα, με ελαιόδεντρα από την Ελλάδα και την Κύπρο, στο Σινά.

Στις αυριανές συνομιλίες θα συζητηθεί επίσης ο ρόλος της Αιγύπτου στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, εξελίξεις που επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα και την Κύπρο. Για τους λόγους αυτούς, καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικός ο διάλογος ανάμεσα στις τρεις χώρες, σε μία περίοδο κρίσης στις σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και την Σαουδική Αραβία.

Επισημαίνεται ότι η νέα τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου- Αιγύπτου, αποδεικνύει πως ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή ως πυλώνας σταθερότητας και συνεργασίας εδραιώνεται και είναι ήδη χαρακτηριστικό των σχέσεων ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, ότι η Αίγυπτος εκπροσωπείται στο Κατάρ από την Ελληνική Πρεσβεία, αλλά και από το γεγονός ότι (ο παραιτηθείς πρωθυπουργός του Λιβάνου) Σάαντ αλ-Χαρίρι, εάν δεν αντιμετώπιζε την πολιτική κρίση στη χώρα του επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα για την Ευρω-Αραβική σύνοδο και την Κύπρο για την τριμερή.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η σημασία του ανοίγματος της Ελλάδας στο Ιράν και η σύσφιξη των σχέσεων με τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η ελληνική πλευρά ενισχύει την παρουσία και το ρόλο της στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στο πλαίσιο αυτό ο ρόλος της Αιγύπτου είναι ιδιαίτερα σημαντικός.

Το πρόγραμμα των εργασιών της συνόδου έχει αναλυτικά ως εξής:

  • 08:45 Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη
  • 09:45 Τριμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
  • 10:25 Διμερής συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
  • 11:00 Τριμερείς διευρυμένες διαβουλεύσεις των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
  • 12:40 Υπογραφή συμφωνίας για συνεργασία στον τουρισμό
  • 12:45 Κοινές δηλώσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκο Αναστασιάδη, και τον πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ
  • 13:25 Γεύμα εργασίας των κυβερνητικών αντιπροσωπειών Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου
  • 15:00 Αναχώρηση του πρωθυπουργού και του προέδρου της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου από το Προεδρικό Μέγαρο

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ