ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεντροαριστερά: Οι επόμενες πρωτοβουλίες της Γεννηματά για την ίδρυση του νέου φορέα

Κεντροαριστερά: Οι επόμενες πρωτοβουλίες της Γεννηματά για την ίδρυση του νέου φορέα
eurokinissi/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σταθερή στο πολιτικό σχέδιό της παραμένει η Φώφη Γεννηματά. Μετά την αδιαμφισβήτητη εκλογή της στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, πρόκειται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες την προετοιμασία της διεξαγωγής του ιδρυτικού συνεδρίου του νέου φορέα, εγχείρημα με δυσκολίες, καθώς απαιτείται η γρήγορη ώσμωση όλων των εμπλεκομένων. 

Χωρίς βιασύνη, όμως, γιατί η ολοκλήρωση του εγχειρήματος θέλει προσοχή για να μη δημιουργηθούν εμπλοκές. Ο στόχος της κ. Γεννηματά δεν αλλάζει και θα συνεννοηθεί με τις δυνάμεις που μέχρι τώρα έχουν εμπλακεί. Όπως έχει δεσμευτεί προεκλογικά σε συνέντευξή της στο αθηναϊκό/μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων, επιθυμεί να συγκροτηθεί ένας πολιτικός φορέας που θα συμπεριλαμβάνει τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας, του μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς. Θα είναι, όπως έχει πει, πολιτικά αυτόνομος, με δικά του όργανα λειτουργίας και δημοκρατικών αποφάσεων, με εσωτερική οργανωτική δομή, δικό του σύμβολο και πολιτικό πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας μετά τη λήξη των μνημονίων.

Η επίτευξή του είναι σίγουρο ότι θα έχει τριβές εντάσεις και διαφωνίες. Όμως, θα ζητήσει τη σύμπραξη όλων των πλευρών σε αυτήν την πορεία, ενώ θα επιδιώξει να διαψεύσει όσους λένε ότι έχοντας κερδίσει την ηγεσία έχει ως στόχο να ανασυστήσει το ΠΑΣΟΚ.

Όπως μεταδίδει το απε- μπε, στο επιτελείο της είναι πεπεισμένοι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να στιγματίσει αυτήν την προσπάθεια με κάθε επικοινωνιακό τρόπο, σημειώνοντας ότι η κ. Γεννηματά με τον συναινετικό τρόπο που έχει προχωρήσει μέχρι τώρα θα συνεχίσει και κάθε πρόταση και ιδέα θα συζητείται διεξοδικά, ώστε να υιοθετείται με τη μεγαλύτερη αποδοχή.

Η σύγκληση του συνεδρίου τοποθετείται μέχρι το Πάσχα, ώστε όλα να έχουν ολοκληρωθεί για κάθε εκλογικό ενδεχόμενο.

Μετά από μερικές ημέρες απαραίτητης χαλάρωσης και εσωτερικών συσκέψεων με το επιτελείο της, η νεοεκλεγείσα αρχηγός της προοδευτικής παράταξης αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, να ξεκινήσει κύκλο επαφών με τον Νίκο Ανδρουλάκη, υποψηφίους, κόμματα και κινήσεις, «ξεδιπλώνοντας» έτσι τις ενωτικές πρωτοβουλίες της. Μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας η κ. Γεννηματά είναι πιθανόν να συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη για τον συντονισμό των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, όπως είχαν δεσμευτεί προεκλογικά. Η πρώτη συντονισμένη εμφάνιση των βουλευτών των δύο κομμάτων στη συζήτηση στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα κρίνεται επιτυχής και θα γίνει ο περαιτέρω προγραμματισμός κοινοβουλευτικής δράσης. Παράλληλα, μέσω των διαβουλεύσεων, εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η κοινή στάση αντιμετώπισης της «επίθεσης φιλίας», στην οποία εκτιμάται ότι θα προχωρήσουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η ΝΔ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις άμεσες προτεραιότητες της κ. Γεννηματά είναι να συγκροτηθεί, με τη συμμετοχή υποψηφίων και κομμάτων που μετείχαν στο εγχείρημα, ένα κεντρικό πολιτικό όργανο που θα καθοδηγεί τις διαδικασίες, όπως επίσης και ευρεία οργανωτική επιτροπή συνεδρίου για την εκπόνηση θέσεων, καταστατικών αρχών και προγραμματικών πολιτικών δεσμεύσεων. Εκεί θα καθοριστούν οι όροι και ο τρόπος του προσυνεδριακού διαλόγου. Προτεραιότητά της είναι να προωθείται η ομογενοποίηση του νέου φορέα σε όλα τα επίπεδα, ώστε να ενισχυθεί η ενότητά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ