ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Άδικος» ο προϋπολογισμός αλλά «δίκαιος» υπό τις παρούσες συνθήκες, λέει ο Τσακαλώτος

«Άδικος» ο προϋπολογισμός αλλά «δίκαιος» υπό τις παρούσες συνθήκες, λέει ο Τσακαλώτος
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Στην παραδοχή ότι ο προϋπολογισμός  του 2018 δεν είναι δίκαιος, καθώς περιλαμβάνει φορολογικές επιβαρύνσεις, προέβη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συζήτηση του κορυφαίου νομοθετήματος της κυβέρνησης στις αρμόδιες επιτροπές.

Συμπλήρωσε ωστόσο, ευθύς αμέσως πως υπό τις παρούσες δημοσιονομικές συνθήκες είναι όσο πιο δίκαιος γίνεται. «Είναι αυτός ο προϋπολογισμός δίκαιος;» αναρωτήθηκε και έδωσε ο ίδιος την απάντηση: «Δίκαιος σε απόλυτο βαθμό δεν είναι, το αναγνωρίζω. Είναι όμως ένας προϋπολογισμός μέσα σε συγκεκριμένες παγκόσμιες και ευρωπαϊκές συνθήκες… Που αυξάνει την δικαιοσύνη όσο μπορεί και ανοίγει τον δρόμο για την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια».

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός του 2018 χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική σταθερότητα και συμπλήρωσε πως «θα μπορούσαμε επειδή είναι άδικος να τον καταψηφίσουμε και να πάμε σε εκλογές, αλλά δεν το επιλέξαμε. Επιλέξαμε να παλέψουμε μέσα σε αυτούς τους συσχετισμούς».

Παράλληλα, επιτέθηκε με σφοδρότητα στη ΝΔ για την υπόθεση των Paradise Papers, λέγοντας με το γνωστό του ύφος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση κατάφερε να διαψεύσει τη ρήση της Αγίας Γραφής ότι οι πλούσιοι δεν εισέρχονται στον παράδεισο. «Ο Κύριός μας μέσα στην Αγία Γραφή είπε πολλά και σοβαρά πράγματα. Είπε για τη φτώχεια, είπε για την αγάπη αλλά έκανε και ένα πολύ μεγάλο λάθος: είχε προβλέψει ότι είναι πιο δύσκολο να περάσει η καμήλα από το μάτι της βελόνας παρά να μπει ο πλούσιος στον Παράδεισο», είπε χαρακτηριστικά για να κατηγορήσει τη ΝΔ ότι διέψευσε αυτή την αναφορά μέσω των offshore.

«Δυστυχώς εσείς διαψεύσατε τον Κύριο γιατί υπάρχει ο Παράδεισος που είναι... οι Μπαχάμες, οι Βερμούδες, η Αρούμπα, τα Νησιά Μάρσαλ», σημείωσε και αφού ανέφερε φορολογικούς παραδείσους στους οποίους έχουν εντοπιστεί ελληνικά κεφάλαια, είπε: «Στο δικό σας κόσμο και στους δικούς σας παραδείσους οι πλούσιοι κερδίζουν τις καμήλες 7 – 1» πρόσθεσε στο ίδιο ύφος.

Λίγο αργότερα, ο Παναγιώτης Λιαργκόβας υποστήριξε πως στόχος του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής είναι να φανεί χρήσιμο στην κυβέρνηση και να συνεισφέρει στην προσπάθειά της και όχι να ασκήσει κριτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ