ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανοιχτή στις προτάσεις των κομμάτων η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό

Ανοιχτή στις προτάσεις των κομμάτων η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό
Ο πρωθυπουργός στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Την ανάγκη να ενισχύσει την διαπραγματευτική της ικανότητα έναντι της τρόικας επικαλείται η κυβέρνηση ζητώντας διάλογο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης με αντικείμενο –εν πρώτοις- το ασφαλιστικό και φυσικά και το μεταναστευτικό.

Το βάρος του Μεγάρου Μαξίμου επικεντρώνεται στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση με την επισήμανση πως επειδή πρόκειται για μια αλλαγή που υπερβαίνει τον κοινοβουλευτικό βίο μιας κυβέρνησης ή μιας τετραετίας θα πρέπει να έχει εξασφαλισμένη την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση. Ωστόσο, κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η αναζήτηση σύγκλησης για το ασφαλιστικό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν σκέψεις για τον σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους πολιτικούς αρχηγούς θα απευθύνει επισήμως την πρόσκληση για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες ήδη η Προεδρία της Δημοκρατίας επικοινώνησε με τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενημερώνοντας ότι θα ακολουθήσει τηλεφώνημα του πρωθυπουργού επομένως εφόσον δεν υπάρχει αντίρρηση οι πολιτικοί αρχηγοί να ετοιμάζονται για διάσκεψη στο Προεδρικό αύριο Σάββατο.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προτάσεις της επί του ασφαλιστικού ζητώντας και από τα κόμματα να καταθέσουν τις θέσεις τους για την τόσο σημαντική μεταρρύθμιση προκειμένου τα σημεία για τα οποία θα διαπιστωθεί συμφωνία να ενσωματωθούν στην επίσημη κυβερνητική πρόταση. «Ακολούθως θα έρθει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς επομένως όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συναίνεση θα έχει η πρόταση τόσο πιο ισχυρά θα είναι τα διαπραγματευτικά χαρτιά της κυβέρνησης» αναφέρουν παράγοντες του Μαξίμου με την διευκρίνιση πως «ουδείς θέλει να εγκλωβίσει τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, αλλά να εξασφαλίσει την συναίνεσή τους».

Βεβαίως εκ των πραγμάτων στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα γίνει ενημέρωση και για το μεταναστευτικό, για το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας θα περιγράψει τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Άγκυρα και τις διαβουλεύσεις με την τουρκική πολιτική ηγεσία για την διαχείριση του Προσφυγικού.

Ωστόσο, το θέμα που φαίνεται πως καίει το Μέγαρο Μαξίμου είναι το ασφαλιστικό καθώς αν και δεν ευελπιστεί στην ψήφισή του και από άλλα κόμματα πιστεύει ότι ο διάλογος επ’ αυτού μπορεί να λειάνει τις αντιρρήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αποτρέποντας πιθανές κινήσεις ανταρσίας κατά την ψήφιση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης.

Η κυβέρνηση έχει σχεδόν καταλήξει ότι θα φέρει το ασφαλιστικό προς ψήφιση πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων προκειμένου να περάσει τον κάβο αυτό άμεσα και να μην έχει να αντιμετωπίσει δυσκολίες με ψηφοφορίες από την νέα χρονιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ