ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Να κληθούν στην επιτροπή Εξοπλισμών όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία

ΝΔ: Να κληθούν στην επιτροπή Εξοπλισμών όσοι εμπλέκονται στη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας επιδιώκει να διατηρήσει η ΝΔ τη συμφωνία  πώλησης οπλικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και λίγες μόλις ώρες μετά την διαβεβαίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη πως για το κόμμα του το θέμα παραμένει ανοιχτό και πως η υπόθεση θα διερευνηθεί πλήρως, ζητείται η έκτακτη σύγκλιση της Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής με την ακρόαση όλων των εμπλεκομένων. 

Το αίτημα της ΝΔ προανήγγειλε στη σημερινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής ο Κώστας Τασούλας σημειώνοντας ότι ζητείται η ενεργοποίηση των διατάξεων του Κανονισμού της Βουλής σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει η δυνατότητα συλλογής πληροφοριών και εγγράφων, όπως και εξέτασης προσώπων.

«Εκ μέρους της ΝΔ έθεσα στον πρόεδρο της Επιτροπής Συμεών Μπαλή, θεσμικό αίτημα σε συνέχεια των όσων είπε ο κ. Μητσοτάκης χθες στη Βουλή. Επειδή έμειναν κρίσιμα θέματα, ουσιαστικά αναπάντητα, από τη χθεσινή συνεδρίαση, και για εμάς το τεράστιο αυτό θέμα και το τεράστιο αυτό σκάνδαλο, προφανώς δεν έκλεισε με την ολοκλήρωση της χθεσινής διαδικασίας της επερώτησης και από τις εξηγήσεις που ουσιαστικά δεν έδωσε ο κ. Τσίπρας, επαναφέρουμε το θέμα θεσμικά στην επιτροπή εξοπλισμών της Βουλής», δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Τασούλας, υπενθυμίζοντας πως με βάση τον Κανονισμό η Επιτροπή Εξοπλισμών δεν έχει μόνο αρμοδιότητα την προηγούμενη εξέταση και παρακολούθηση των συμβάσεων, αλλά και τη συλλογή πληροφοριών και την εξέταση προσώπων.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητείται να «κληθούν θεσμικά και με όλες τις διαδικασίες διακριτικότητας και απορρήτου που υπάρχουν στην επιτροπή» ο ο Έλληνας πρέσβης στη Σαουδική Αραβία Πολυχρόνης Πολυχρονίου, ο πρόξενος στο Ριάντ Ηλίας Κλουβάτος, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του Υπουργείου Αμύνης Αντιναύαρχος Κυριάκος Κυριακίδης, ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Αντιπτέραρχος Κοσμάς Βούρης, ο Διοικητής της Ε.Υ.Π. Γιάννης Ρουμπάτης, ο αποπεμφθείς από τον Πάνο Καμμένο Ταξίαρχος Μιχαήλ Παπαδάκης, ο επιχειρηματίας μεσάζοντας Βασίλης Παπαδόπουλος, ο οικονομολόγος Τζον Σφακιανάκης, καθώς και όλοι οι αξιωματικοί που υπέγραψαν στις 14/6/2017 το φύλλο ενημερώσεως εισηγήσεως, υποδηλώνοντας ότι ο εντολέας για την υπογραφή της σύμβασης με τον μεσάζοντα Βασίλη Παπαδόπουλο ήταν ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος.

Η ΝΔ ζητά επίσης, την ακρόαση και του Διευθύνοντος Συμβούλου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.), Θεόφιλου Βασιλείου, προκειμένου να ενημερώσει τους βουλευτές αν έχουν ήδη υπογραφεί και πόσες συμβάσεις των Ε.Α.Σ. με τον Βασίλη Παπαδόπουλο.

κ. Β. Παπαδόπουλος, ο Τζον Σφακιανάκης, ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, ο Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών Κ. Κυριακίδης, ο ταξίαρχος Μιχάλης Παπαδάκης, τα στελέχη της Διεύθυνσης Αμυντικών Προμηθειών και Συμβάσεων που υπογράφουν το έγγραφο της 14ης Ιουνίου 2017, δηλαδή της ημερομηνίας μια ημέρα μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο πρέσβης και ο πρόξενος στο Ριάντ και ο Διοικητής των ΕΑΣ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ