ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καμμένος: Στόχος η αποδυνάμωσή μου ως κυβερνητικός εταίρος

Καμμένος: Στόχος η αποδυνάμωσή μου ως κυβερνητικός εταίρος
EUROKINISSI/Στέλιος Μισίνας

«Όλη η συζήτηση σχετικά με την πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία αποτελούν μέρος ενός πολέμου εναντίον του ώστε να αποδυναμωθώ ως κυβερνητικός εταίρος», υποστήριξε ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του και πρόσθεσε ότι ενοχλούν τους εμπόρους όπλων οι διακρατικές συμφωνίες.

Μιλώντας στον Ant1, σημείωσε ότι η μεταφορά των χρημάτων, εφόσον υλοποιείτο η συμφωνία, θα ήταν από υπουργείο Οικονομικών σε υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας «θεωρία της μίζας δεν υπάρχει».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον Β. Παπαδόπουλο, λέγοντας πως ήταν ο εκπρόσωπος της Σαουδικής Αραβίας δια της εταιρείας του, προκειμένου να διεκπεραιώσει τις διαδικασίες υλοποίησης της συμφωνίας και να πληρωθεί από την Σαουδική Αραβία "όχι με τα χρήματα της συμφωνίας".

Είπε επίσης ότι η Σαουδική Αραβία ήθελε να προχωρήσει στην αγορά 300.000 βλημάτων και επειδή το απαραίτητο πιστοποιητικό τελικού χρήση είναι συγκεκριμένο δεν μπορεί να πωληθεί ούτε ένα πυρομαχικό -τα οποία έχουν ταυτότητα και αριθμό- περισσότερο ή λιγότερο.

Ερωτηθείς γιατί αντέδρασε ο πρέσβης στην Σαουδική Αραβία, απάντησε ότι ο πρέσβης σε τηλεφωνική του επικοινωνία ενημέρωσε ότι ο Β. Παπαδόπουλος δεν ήταν εκπρόσωπος της Σ. Αραβίας, «η πηγή του (του πρέσβη) όμως ήταν ο Σφακιανάκης», προσθέτοντας ότι ο πρέσβης της Σ. Αραβίας στην Αθήνα γελούσε όταν ερωτήθη από τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά, αν ο Σφακιανάκης είχε σχέσεις με το υπουργικό συμβούλιο της Σ. Αραβίας.

Ο κ. Καμμένος είπε ότι ο Σφακιανάκης προσέγγισε τους πάντες επιχειρώντας να πείσει πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία με μικρότερο κόστος για την Σ. Αραβία κατά το 1/5 της συμφωνηθείσης, προσθέτοντας "είχε πείσει φαίνεται τον πρέσβη" και επαναλαμβάνοντας ότι ο Παπαδόπουλος ήταν ο μόνος που είχε εξουσιοδότηση από την Σ.Αραβία.

Ανέφερε επιπλέον ότι έστειλε τον στρατιωτικό ακόλουθο από το Άμπου Ντάμπι στην Σ. Αραβία προκειμένου να βεβαιωθεί ότι "όλα βαίνουν καλώς" από τον Σαουδάραβα στρατηγό υπεύθυνο της Διεύθυνσης Εξοπλισμών.

Ερωτηθείς αν γνώριζε τον Β. Παπαδόπουλο είπε ότι «τον έμαθα αφ' ότου μιλήσαμε» καθώς, όπως ανέφερε ο Παπαδόπουλος είχε υποβάλλει διάφορα αιτήματα όπως την ενοικίαση εγκαταστάσεων των ΕΑΣ στο Λαύριο και έλαβε αρνητική απάντηση ή υποβάλλοντας προτάσεις προκειμένου διάφορα κράτη να αγοράσουν όπλα από την Ελλάδα.

Διευκρίνισε ακόμη ότι αν ο Παπαδόπουλος εγγράφως αποδείκνυε ότι ήταν εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος κρατών θα μπορούσαν να προχωρήσουν διακρατικές συμφωνίες.

«Προσπάθησα να βρω έσοδα για τα ταμεία του Υπουργείου Άμυνας και σκοπός της επίθεσης είναι να μην μπουν λεφτά στα ταμεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ακόμα ότι, αναφερόμενος στο πότε γνώρισε τον Παπαδόπουλο, ότι:

Η ΝΔ έχει ένα παρελθόν και ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός με έναν επιχειρηματία στον οποίο ο πατέρας του δώρισε 67 εκ. δολάρια.

Σχετικά με όσα είπε ο Νίκος Φίλης στη Βουλή για την πώληση πυρομαχικών στο συγκεκριμένο κράτος, καταρχήν επισήμανε ότι "χωρίς ανέγκλητη πίστωση" (κατάθεση χρημάτων) δεν υπάρχει συμφωνία.

Ανέφερε ότι όταν ελήφθη η σχετική απόφαση δεν υπήρχε καταγγελία από την ΕΕ, "τώρα ετέθη θέμα".

Επιβεβαίωσε ότι η Σ. Αραβία επέδειξε ενδιαφέρον για την αγορά και βομβών από την Ελλάδα, καθιστώντας απολύτως σαφές ότι δεν έχει υπογραφεί τίποτα ούτε πρόκειται να υπογραφεί αν δεν ολοκληρωθεί η παρούσα συμφωνία.

Ως προς το θέμα των βομβών είπε «κατανοώ τις ευαισθησίες του κ. Φίλη και του κ. Παφίλη, θα δούμε τι θα πει η ΕΕ, δεν θα συναινέσουμε σε τέτοια προμήθεια».

Απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η επίκληση των καταγγελιών για την Σ. Αραβία είναι δικαιολογία της κυβέρνησης για να ακυρώσει την συμφωνία, σημειώνοντας ότι «αν θέλαμε να ακυρώσουμε την συμφωνία θα επικαλούμασταν την λήξη της από τις 10 Οκτωβρίου».

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος αν και η υπογραφή του δεν υπάρχει πουθενά, υπερασπίζεται τους ανθρώπους του (τα στελέχη των ΕΔ) τα οποία έκαναν καλά την δουλειά τους.

Ως προς το θέμα του ταξίαρχου, αφού υπενθύμισε ότι τώρα, υπηρετεί σε υπεύθυνη θέση, ανέφερε ότι εκλήθη στο γραφείο του υπουργού Άμυνας, διότι είχαν εμφανιστεί κάποιοι αντιπρόσωποι από την Σ. Αραβία που ενδιαφέρονταν για προμήθεια οπλισμού διαφορετική από εκείνη των 300.000 βλημάτων και ενώ ο υπουργός Άμυνας είχε καταστήσει σαφές ότι αν δεν ολοκληρωθεί αυτή (των πυρομαχικών) δεν πρόκειται να γίνει τίποτα άλλο, εντούτοις ο ταξίαρχος ξεκίνησε συζήτηση με αυτούς, μια συζήτηση που ενδεχομένως να οδηγούσε και στον Σφακιανάκη.

Ο κ. Καμμένος τόνισε ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται εν εξελίξει δυο έρευνες, μία από τον Στρατιωτικό Εισαγγελέα και μία από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και πρέπει να περιμένουμε τα πορίσματά τους.

Πρόσθεσε ότι τα έγγραφά του μπορούν να τα δουν οι πάντες, αναφέροντας χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει ούτε δράκος, ούτε φωτιά».

Ο κ. Καμμένος στην αρχή της συνέντευξής έκανε λόγο για "δικηγόρους του Μαρινάκη" αναφερόμενος στους κκ. Μ.Βορίδη και Α. Λοβέρδο, ενώ ερωτηθείς, διευκρίνισε αργότερα μετά από μήνυμα του κ. Λοβέρδου στον τ/σ, ότι ο κ. Λοβέρδος "είναι συνήγορος υπεράσπισης του κ. Μαρινάκη".

Είπε ότι ο ίδιος δεν φοβάται, ενώ αναφερόμενος στους μεσάζοντες είπε χαρακτηριστικά «να πάρει ο κ. Μητσοτάκης σύμβουλο τον γιο του Παπαντωνίου να του δείξει πως τ' αρπάζουν».

Σημειώνεται, τέλος, ότι μετά το πέρας της συνέντευξης του κ. Καμμένου και ενώ ο ίδιος δεν μπορούσε να απαντήσει, σε σύντομη παρέμβασή του στον τ/σ ο κ. Λοβέρδος είπε ότι «δεν ήμουν και δεν είμαι δικηγόρος του Μαρινάκη, επιστρέφω στον κ. Καμμένο όσα είπε, το θέμα αυτό θα διευκρινισθεί εν ανάγκη και στα δικαστήρια».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ