ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού στοχεύουν οι βολές του Νίκου Φίλη;

Πού στοχεύουν οι βολές του Νίκου Φίλη;
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η πολιτική σκηνή κυριαρχείται από το ζήτημα της πώλησης των στρατιωτικών βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Οι αλληλοκατηγορίες περί σκανδάλων και συνεργασίας με μεσάζοντες ανεβάζουν στα ύψη την «τοξικότητα» του δημόσιο βίου της χώρας. Ωστόσο, η αναμέτρηση των δύο μεγάλων κομμάτων δεν είναι η μόνη πλευρά αυτή της μάλλον ομιχλώδους υπόθεσης. Η παρέμβαση του Νίκου Φίλη ανέδειξε μια διαφορετική πτυχή του ζητήματος.

Το ηθικό ζήτημα

Ο πρώην υπουργός Παιδείας επέλεξε να κρατήσει αποστάσεις από την ατζέντα όπως είχε διαμορφωθεί από Τσίπρα και Μητσοτάκη. Δήλωσε, βέβαια, ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο στην όλη συναλλαγή με τη Σαουδική Αραβία. Όμως υπογράμμισε ότι το βασικό ερώτημα δεν είναι αυτό της οικονομικής διαφάνειας, αλλά της ηθικής τάξης. Κατά τον κ. Φίλη η Ελλάδα δεν πρέπει να πουλήσει όπλα στο θεοκρατικός αραβικό καθεστώς λόγω της άμεσης εμπλοκής του στον πόλεμο της Υεμένης.

Μεταξύ άλλων, ο κ Φίλης είπε ότι «η Ευρωβουλή αποφαίνεται ότι είμαστε σε μια ανθρωπιστική κρίση και ότι η εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας είναι άμεση και εις βάρος αμάχων. Δολοφονούνται άμαχοι. Πιστεύω ότι είναι δυστυχώς ανάξια μια συζήτηση που περιορίζει αυτή τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση με χιλιάδες νεκρά παιδιά στην Υεμένη, την περιορίζει σε μια μικροπολιτική συζήτηση». Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής η αιχμή περί «μικροπολιτικής συζήτησης» η οποία στρέφεται τόσο εναντίον της Πειραιώς όσο κι εναντίον του Μαξίμου. Ο κ. Φίλης δεν έμεινε στα λόγια. Ζήτησε από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλή να επανεξετάσει την πώληση, κάτι που έγινε ομόφωνα δεκτό.

Η στρατηγική Φίλη

«Ο ”χοντρός” δεν κάνει αποσπασματικές κινήσεις. Ό,τι πράττει το εντάσσει σε μια συνολική μακροχρόνια στρατηγική την οποία έχει μελετήσει καλά», λέει ανώτερο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζει τον Νίκο Φίλη από τα χρόνια που αυτός ήταν γραμματέας της ΕΚΟΝ/Ρήγας Φεραίος, της νεολαίας του ΚΚΕ Εσωτερικού.

Οι κινήσεις του κ. Φίλη το τελευταίο διάστημα φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη θεωρία της συνολικής στρατηγικής. Ο πρώην υπουργός Παιδείας είτε πρόκειται για τη σχέση κράτους-εκκλησίας είτε για μνημόνιο, είτε τώρα για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, επιλέγει να βάλλει κατά της επίσημης κυβερνητικής γραμμής. Οι βολές του πάντοτε έρχονται από τα… αριστερά. Επιχειρεί, δηλαδή, να εμφανίζεται ως ο γνήσιος εκφραστής της "αριστερής ψυχής" του ΣΥΡΙΖΑ. Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε βασική δύναμη ενός νέο κεντροαριστερού χώρου, ο Νίκος Φίλης δηλώνει την πίστη του στην ευρωκομμουνιστική παράδοση.

Οι δύο εκδοχές

Πού στοχεύουν όμως οι βολές Φίλη; Από το ρεπορτάζ στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου καταγράφονται δύο εκδοχές. Η πρώτη είναι ότι ο κ. Φίλης επιχειρεί να διεμβολίσει του "53" από τα αριστερά. Η τάση που τοποθετείται στα αριστερά της εσωκομματικού σκηνικού, «στρογγυλεύει» ολοένα και περισσότερο τις θέσεις της, κυρίως λόγω της παρουσίας του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών. Οι χαμηλοί τόνοι των "53" δυσαρεστούν ορισμένα στελέχη τους τα οποία φέρονται να είναι σε ανοιχτή γραμμή με τον κ. Φίλη.

Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι ο κ. Φίλης ακολουθεί μια πολύ παραδοσιακή τακτική του πολιτικού συστήματος. Δηλαδή όσο βρίσκεται εκτός υπουργικού νυμφώνος, κάνει εσωκομματική αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση αυτή αποσκοπεί στο να ασκηθεί πίεση στον πρωθυπουργό για να τον συμπεριλάβει στον επόμενο ανασχηματισμό.

Το επόμενο διάστημα θα διαπιστώσουμε ποια από τις δύο εκδοχές ισχύει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ