ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επικοινωνιακό μπαράζ της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς

Επικοινωνιακό μπαράζ της κυβέρνησης για τους πλειστηριασμούς
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Σε μια προσπάθεια να πείσει πως οι πλειστηριασμοί δεν πρόκειται να θίξουν τους ιδιοκτήτες «λαϊκών κατοικιών» έχει επιδοθεί τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, επιχειρώντας με αυτό τον τρόπο να μετριάσει τις αντιδράσεις σχετικά με έναρξη διενέργειάς τους από την περασμένη Τετάρτη και τις σκηνές έντασης που διαδραματίστηκαν στο Ειρηνοδικείο

Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους πως δεν πρόκειται να εκπλειστηριαστεί καμία κατοικία αξίας κάτω των 300.000 ευρώ, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να τονίζει πως, άλλο ο πλειστηριασμός της πρώτης κατοικίας των λαϊκών τάξεων και άλλο ο πλειστηριασμός ακινήτων των μεγαλοοφειλετών και των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Παράλληλα, στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι πλειστηριασμοί και η προσπάθεια για μια συντονισμένη επικοινωνιακή «γραμμή» από Μαξίμου, Κοινοβουλευτική Ομάδα και ΣΥΡΙΖΑ. Κατά την ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών στους βουλευτές και στα στελέχη του κόμματος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τους διαβεβαίωσε για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενώ στη συνέχεια, μετά το τέλος του Συμβουλίου δήλωσε πως «αυτή η κυβέρνηση είναι ευαισθητοποιημένη και ως έτσι αντιμετωπίζει το θέμα των πλειστηριασμών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος δήλωσε ότι «οι πλειστηριασμοί αφορούσαν ακίνητα 'στρατηγικών κακοπληρωτών' ενώ αναφερόμενος στις διαμαρτυρίες στο Ειρηνοδικείο είπε πως «αυτοί που διαμαρτύρονταν, διαμαρτύρονταν μπροστά σε ακίνητο ενός κακοπληρωτή που εμπλέκεται και στα σκάνδαλα του χρηματιστηρίου».

Τέλος, με σημερινές του δηλώσεις ο Πάνος Σκουρλέτης διαβεβαιώνει ότι «όσο οι δεσμεύσεις -και οι χθεσινές, που υπήρξαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον υπουργό Οικονομικών- και οι αποσαφηνίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μέχρι την αντικειμενική αξία των 300.000 γίνουν πράξη, τότε προφανώς δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, το οποίο θα κλονίσει τις σχέσεις της κοινωνίας με την κυβέρνηση».

Ωστόσο, ο κ. Τόσκας σχετικά με την ένταση που επικράτησε στο Ειρηνοδικείο και την χρήση χημικών απέναντι στους διαμαρτυρόμενους, έκανε λόγο για «δυσάρεστες καταστάσεις» προσθέτοντας πως οι αστυνομικοί ήταν αμυνόμενοι αφού, όπως είπε, «δέχθηκαν χημική σκόνη από πυροσβεστήρες. Έπρεπε να διαφυλαχθεί ο συγκεκριμένος χώρος. Πρέπει να δούμε τι προστάτευαν οι αστυνομικοί και τι λάθη έγιναν. Κακώς έπεσαν τα χημικά σε έναν κλειστό χώρο όπως, βέβαια και η χημική σκόνη πυροσβεστήρων από συγκεντρωμένους εναντίον αστυνομικών».

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, πρόσθεσε τέλος, πως ο ίδιος είναι αισιόδοξος για την έκβαση των πλειστηριασμών και πως σιγά-σιγά οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι κινδυνεύει η λαϊκή κατοικία θα πειστούν ότι «κάθε άλλο παρά συμβαίνει αυτό και πως θα μειωθεί η ένταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ