ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλωματικός πυρετός στο Υπουργείο Εξωτερικών

Διπλωματικός πυρετός στο Υπουργείο Εξωτερικών
Ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, κατά την επισκεψή του στο State Department, τον περασμένο Απρίλιο. Στη φωτογραφία είναι μαζί με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Δημήτρης Πανάγος (φωτογραφία αρχείου)

Διπλωματικός πυρετός επικρατεί στο Υπουργείο Εξωτερικών καθώς όλο το φάσμα των ζητημάτων της εξωτερικής πολιτικής βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει η ηγεσία του, στο ΝΑΤΟ, το Ιράν, με τον Τζον Κέρι, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο και τη σύγκληση της Τριμερούς Συνόδου για το ενεργειακό.

Η επίσκεψη του αμερικανού υπουργού εξωτερικών Tζον Κέρι, στις 4 Δεκεμβρίου, γίνεται την κρίσιμη περίοδο που η Ευρώπη αισθάνεται στην πλάτη της, την καυτή ανάσα της τρομοκρατίας και καλείται να διαχειριστεί την κρίση του μεταναστευτικού.

Η επίσκεψη Κέρι

Η τρομοκρατία, το σκοπιανό, τα ελληνοτουρκικά, η διαχείριση της προσφυγικής ροής, η καταγραφή των προσφύγων κατά την έλευσή τους στη χώρα μας (μετά την αποκάλυψη ότι δύο από τους τρομοκράτες που προκάλεσαν το μακελειό στο Παρίσι πέρασαν από τη χώρα μας), το ενεργειακό και σειρά περιφερειακών ζητημάτων είναι σημείο αιχμής στις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Το State Department εκφράζει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο νέων τρομοκρατικών προκλήσεων στο εσωτερικό της χώρας, μετά το κάλεσμα Ρωμανού από τη φυλακή για «μαύρο Δεκέμβρη».

Λίγες εβδομάδες μετά τη Σύνοδο των G20 και την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται και πάλι στο επίκεντρο.

Πρόοδος στο Κυπριακό

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, ο αμερικανός υπουργός εξωτερικών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, επιθυμεί να κλείσει τη θητεία του στo State Department, κάνοντας ουσιαστικά βήματα για την επίλυση του. Αυτό θα τονίσει και κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα. To Σκοπιανό, εκτός από το ζήτημα της ονομασίας (που επιθυμούν επίσης, να διευθετηθεί οι ΗΠΑ) έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, υπό το πρίσμα αυτή τη φορά και της διαχείρισης των προσφύγων στα σύνορα. Η Ελλάδα θα τονίσει μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της ΠΓΔΜ να υψώσει φράκτη και να επιτρέψει από την ουδέτερη ζώνη τη διέλευση μόνο Σύρων, Ιρακινών και Αφγανών, έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό προσφύγων, στην Ειδομένη.

Σε ό,τι αφορά το ενεργειακό, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τριμερή σύνοδο Ελλάδας – Κύπρου - Αιγύπτου που θα πραγματοποιηθεί αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τo State Department, υποστηρίζει το ρόλο που διαδραματίζουν οι τρεις χώρες αυτή την περίοδο που διαδραματίζονται κρίσιμα και επικίνδυνα γεγονότα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με πληροφορίες,

η ελληνική πλευρά, υπό τη σκιά της τρομοκρατίας που πλανάται πάνω από την Ευρώπη, επιθυμεί να τηρήσει, την παρούσα χρονική συγκυρία, στάση αναμονής στα μεγάλα εθνικά θέματα.

ΝΑΤΟ

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς θα ταξιδέψει την επόμενη εβδομάδα, 1 και 2 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ. Η κατάσταση ασφαλείας στο Αφγανιστάν, η αντιμετώπιση των προκλήσεων από το Νότο, ενδεχόμενη επίθεση από το διαδίκτυο, υβριδική ή συμβατική επίθεση, αναμένεται να συζητηθούν. «Μεταξύ τυρού και αχλαδίου», οι υπουργοί εξωτερικών των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ, θα συζητήσουν για τις σχέσεις με τη Ρωσία και για την κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις της με την Τουρκία. Ο κ. Κοτζιάς, θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με το Μαυροβούνιο, στη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

Ιράν

Το ενεργειακό και η διερεύνηση επιχειρηματικής προοπτικής στο Ιράν θα βρεθούν στο επίκεντρο της επίσκεψης του κ. Κοτζιά στην Τεχεράνη, στις 29 και 30 Νοεμβριου. Μαζί του θα ταξιδέψουν επιχειρηματίες, ο Υφ. Εξωτερικών Δ. Μάρδας και η Υφ. Βιομηχανίας Θ.Τζάκρη. Ο Έλληνας υπουργός εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ιράν, Dr. Hassan Rouhani, τον Ιρανό ομόλογό του Mohammad Javad Zarif, τον πρόεδρο του Ιρανικού Κοινοβουλίου, Dr. Ali Ardeshir Larijani, τον Υπ. Πετρελαίου, Bijan Namdar Zanganeh και τον Υπ. Μεταφορών και Υποδομών, Abbas Ahmad Akhoundi. Ο κ.Κοτζιάς θα απευθύνει, χαιρετισμό σε Ημερίδα με θέμα «Iran-Greece Forum: Undiscovered Opportunities» και θα πραγματοποιήσει ομιλία στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχει και με τους Έλληνες που ζουν στο Ιράν. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών η Ελληνική Κοινότητα Τεχεράνης αποτελείται από 80 περίπου μέλη, πρόγονοι των οποίων εγκατεστάθησαν στο Ιράν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Επίσης, στην Τεχεράνη υπάρχει ελληνορθόδοξος ναός, ο οποίος λειτουργεί κυρίως την Μεγάλη Εβδομάδα, με ιερέα που αποστέλλει το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η επίσκεψη του Αιγύπτιου Προέδρου και η τριμερής για το ενεργειακό

Το Δεκέμβριο ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Σίσι θα πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας. Kατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, η τριμερής Σύνοδος, Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου για το ενεργειακό. Η επίσκεψη γίνεται λίγες μέρες μετά την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ισραήλ, όπου διαφαίνεται ότι στα σχέδια των Ισραηλινών είναι η δημιουργία κοινής ενεργειακής αγοράς στην Ανατολική Μεσόγειο που θα περιλαμβάνει εκτός από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία και την Αίγυπτο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ