ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Η επίσκεψη Ερντογάν ευκαιρία για τολμηρά βήματα προς τα εμπρός

Τσίπρας: Η επίσκεψη Ερντογάν ευκαιρία για τολμηρά βήματα προς τα εμπρός
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Στην «ατζέντα» της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το Κυπριακό, το προσφυγικό αλλά και τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας σε επενδυτικό επίπεδο αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου είναι ευκαιρία για τολμηρά βήματα προς τα εμπρός ενώ υπογράμμισε ότι είναι πλέον σημαντικότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία –που βρίσκονται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων- να αναπτύξουν τη διμερή διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών τους.

Ερωτηθείς για τα θέματα που θα εξεταστούν κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 2000 και την αμοιβαία υποστήριξη που επέδειξαν οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας οι δύο χώρες οικοδόμησαν τις σχέσεις τους γύρω από την ενταξιακή διαδικασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την σταδιακή ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας.

«Το 2010 αναβαθμίσαμε τις σχέσεις μας στη βάση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας και το 2015-2016 στη βάση της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης» τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: «Σήμερα, διερχόμαστε μια περίοδο με σημαντικές προκλήσεις τόσο στην ευρύτερη περιοχή μας όσο και στην Ευρώπη, που σχετίζονται με την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, τη μετανάστευση και την οικονομία. Η Ελλάδα και η Τουρκία, ευρισκόμενες στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, χρειάζεται να είναι σε θέση να τόσο να αντιμετωπίζουν αυτές τις προκλήσεις όσο και να αξιοποιούν τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικότερο από ποτέ να αναπτύξουμε τη διμερή διάσταση του διαλόγου και των σχέσεών μας».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης τους δύο τρόπους με τους οποίους θα καταστεί αυτό εφικτό.

4130081


Πηγή: EUROKINISSI

«Πρώτον, οφείλουμε να αναπτύξουμε τη θετική μας ατζέντα στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, στην οικονομία και τις επαφές μεταξύ των λαών μας. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, καθώς και το διμερές Πρωτόκολλο Επανεισδοχής πρέπει να συνεχίσουν να εφαρμόζονται όσο πιο αποτελεσματικά είναι δυνατόν. Ταυτόχρονα έχουμε μπροστά μας μια σειρά από σημαντικά έργα στους τομείς των μεταφορικών δικτύων, της ενέργειας, του εμπορίου, του πολιτισμού και του τουρισμού. Ο αγωγός TAP-TANAP προχωράει γρήγορα και άλλα έργα φυσικού αερίου βρίσκονται υπό συζήτηση. Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης-Σμύρνης, να επανεκκινήσουμε τη σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Κωνσταντινούπολης, και να εργαστούμε πάνω σε μελλοντικά έργα μεταφορών και διασύνδεσης» είπε ο κ. Τσίπρας, και συνέχισε: «Την ίδια στιγμή, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι σχέσεις μας αναπτύσσονται βασιζόμενες σε στερεά θεμέλια αμοιβαίου σεβασμού και στο διεθνές δίκαιο με πλήρη σεβασμό της Συνθήκες της Λωζάννης. Χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι το Αιγαίο και η Μεσόγειος είναι θάλασσες ειρήνης και διαλόγου, και όχι έντασης ή αντιπαράθεσης. Σε ό,τι αφορά στις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και στις εμπλοκές αεροσκαφών, τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης Με κίνδυνο να υπάρξουν σοβαρά ατυχήματα. Είναι αναγκαίο να αναζωογονήσουμε τις συζητήσεις μας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τις Διερευνητικές Επαφές».

Έστειλε δε, μήνυμα υποστήριξης της επανέναρξης των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

«Αυτές οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν όταν οι δύο κοινότητες είναι έτοιμες και καλά προετοιμασμένες, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Πιστεύω στην ανάγκη να επεκτείνουμε τον περιφερειακό μας διάλογο»

Ερωτηθείς για το ρόλο και τη σημασία της Τουρκίας στην περιοχή αλλά και τα βήματα συνεργασίας που θα μπορούσαν να γίνουν μεταξύ των δύο χωρών, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε κρίσιμη τη διπλωματική δραστηριοποίηση της γειτονικής χώρας σε πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επίλυση διεθνών ζητημάτων και περιφερειακών προκλήσεων.

«Αναφέρθηκα ήδη στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Η μεταναστευτική κρίση απέδειξε πόσο σημαντική είναι τόσο η διμερής μας συνεργασία όσο και η συνεργασία ΕΕ-Τουρκίας. Την ίδια στιγμή, παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την Πρωτοβουλία της Αστανά για ειρήνευση στη Συρία, στην οποία η Τουρκία συμμετέχει ενεργά» είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Γενικότερα, πιστεύω στην ανάγκη να επεκτείνουμε τον περιφερειακό μας διάλογο επί ενός ταχέως αυξανόμενου αριθμού ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι κατά την τελευταία διετία οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας δοκιμάστηκαν από διάφορα γεγονότα και ότι αντιμετωπίστηκαν «προκλήσεις και δύσκολες στιγμές».

«Αλλά θα πρέπει να καθοδηγούμαστε από την αυξανόμενη υποστήριξη που οι λαοί μας δείχνουν ο ένας στον άλλο σε δύσκολες στιγμές. Σε καιρούς φυσικών καταστροφών, της ελληνικής οικονομικής κρίσης, τρομοκρατικών επιθέσεων ή της ειδεχθούς απόπειρας στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία. Πιστεύω ότι η πρώτη επίσκεψη Προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από τόσες δεκαετίες αποτελεί ευκαιρία να κάνουμε τολμηρά βήματα προς τα εμπρός» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν μπορώ να σχολιάσω αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας»

Ο πρωθυπουργός δεν σχολίασε τις αποφάσεις τις δικαστικής εξουσίας για τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς και την απόρριψη του αιτήματος έκδοσής τους από την ελληνική Δικαιοσύνη. «Είναι ανεξάρτητη από την εκτελεστική και οι αποφάσεις της επί συγκεκριμένων περιπτώσεων είναι, ασφαλώς, απολύτως σεβαστές. Από αυτή την αφετηρία, η θέση μου ήταν πάντοτε απολύτως σαφής ότι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε την συνεργασία μας σε ζητήματα ασφάλειας και δικαιοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

«Η άνοδος ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη είναι πολύ ενοχλητική»

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ενοχλητική» την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη, τονίζοντας, παράλληλα ότι η «καλύτερη απάντησε σε αυτές τις δυνάμεις που προωθούν τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία ήρθε από τον ελληνικό λαό κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης».

Τόνισε, επίσης, ότι οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας απέδειξαν την αλληλεγγύη και τη φιλοξενία τους παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.

«Οι προκλήσεις της μετανάστευσης και της ασφάλειας καθιστούν ακόμη σημαντικότερο να διατηρηθεί η σχέση ΕΕ-Τουρκία ως μια αμοιβαία επωφελής. Την ίδια στιγμή, πιστεύω ακράδαντα ότι η ενταξιακή διαδικασία συμβάλλει στη διατήρηση και την προώθηση κρίσιμων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και σχέσεων καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας και ο διάλογος ΕΕ - Τουρκίας ήταν και παραμένει σημαντικός» είπε ο πρωθυπουργός, και συνέχισε: «Ζούμε δίπλα-δίπλα. Οι Έλληνες θα υποστηρίζουμε πάντα τη δημοκρατία στην Τουρκία και μια Τουρκία προσανατολισμένη προς την Ευρώπη. Πιστεύω πως η ΕΕ πρέπει να είναι σαφής στις θέσεις και τις δεσμεύσεις της, και η Τουρκία πρέπει να βρει το δρόμο της σε αυτή την κατεύθυνση, έπειτα από μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων».

Σχολιάζοντας τη συμφωνία Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι επρόκειτο για μια «δύσκολη αλλά αναγκαία πρωτοβουλία».

«Η Τουρκία έχει επιδείξει προσήλωση στην εφαρμογή της και στη δραστική μείωση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Ωστόσο, η κατάσταση στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου παραμένει δύσκολη. Θα συζητήσω την εφαρμογή της με τον Πρόεδρο Ερντογάν και με ηγέτες της ΕΕ» δήλωσε ο πρωθυπουργός, που δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε «πολλούς στην Ε.Ε» που θεωρούν την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση ως «μεσογειακό πρόβλημα».

Η θεώρηση αυτή, όπως ανέφερε, είναι λανθασμένη και εξυπηρετεί μόνο την ενίσχυση της ακροδεξιάς και την αποξένωση χωρών όπως η Ελλάδα και η Τουρκία που «φιλοξενούν πάνω από 3 εκατομμύρια πρόσφυγες».

«Τούρκοι επενδυτές εξετάζουν τις δυνατότητες που ανοίγονται»

Απαντώντας σε ερώτημα για τα περαιτέρω βήματα στην ανάπτυξη των διμερών εμπορικών και τουριστικών σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα αφήνει πίσω της την κρίση και πως ολοκληρώνοντας το οικονομικό πρόγραμμα το καλοκαίρι θα μπει σε μια νέα φάση ανάπτυξης.

«Έχουμε έναν αυξανόμενο αριθμό επιτυχημένων επενδυτικών projects που πραγματοποιούνται, και έχω συστήσει μια task force υπό την εποπτεία μου για την υποστήριξη ξένων επενδύσεων» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Ήδη, αρκετοί Τούρκοι επενδυτές εξετάζουν τις δυνατότητες που ανοίγονται στα πεδία των ακινήτων, της ναυτιλίας, του τουρισμού, των υποδομών και της ενέργειας. Θα συζητήσουμε τις διμερείς οικονομικές μας σχέσεις με τον Πρόεδρο Ερντογάν, ιδιαίτερα ενόψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τον Φεβρουάριο στη Θεσσαλονίκη, και ενδεχομένως ενός κοινού επιχειρηματικού φόρουμ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ