ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Αρνητικό προμήνυμα οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης

Γεννηματά: Αρνητικό προμήνυμα οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Οι δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περί ανάγκης επικαιροποίησης της Συνθήκης της Λωζάννης προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά, που έκανε λόγο για  «έντονα αρνητικό προμήνυμα» ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα σήμερα.

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, δήλωσε ότι «οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος πρόεδρος για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών».

Όπως ανέφερε η κ. Γεννηματά, οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου «φανερώνουν αναλλοίωτη και αμετακίνητη επιμονή, στις πλέον σκληρές τοποθετήσεις της τουρκικής πολιτικής, σε όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών θέσεων και επιβεβαιώνουν την απόφασή του να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάννης, περί επαναχάραξης συνόρων και περί αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου».

«Επιπλέον ο Τούρκος πρόεδρος επαναλαμβάνει απερίφραστα και τον ισχυρισμό περί του τουρκικού χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης, την οποία αποφεύγει επιμελώς να αποκαλέσει θρησκευτική», συμπλήρωσε.

Τζανακόπουλος: Η συνέντευξη Ερντογάν εγείρει προβληματισμό και ερωτήματα

Η κ. Γεννηματά σχολίασε αιχμηρά τις ενέργειες της κυβέρνησης για την προετοιμασία της επίσκεψης, υπογραμμίζοντας πως είναι προκλητική η έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας από πλευράς κυβέρνησης για την επίσκεψη Ερντογάν.

«Κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τα ελάχιστα και αυτονόητα - το σεβασμό των συνόρων και ακεραιότητας της χώρας μας», ανέφερε για την κυβέρνηση η κ. Γεννηματά, και πρόσθεσε:

«Είναι φανερό ότι ο σκοπός του Ερντογάν είναι να μετακινήσει τη βάση των σχέσεων των δύο χωρών, από το επίπεδο της διεθνούς νομιμότητας στο επίπεδο της διμερούς και άνευ δεσμεύσεων συνεννόησης, όπου θα επικρατεί η αρχή της ισχύος και της εκβιαστικής επιβολής.

Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε άλλο παράγοντα να αρνηθεί να μπει σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ