ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας η Συνθήκη της Λωζάννης

Τσίπρας: Θεμέλιος λίθος για τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας η Συνθήκη της Λωζάννης
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Θεμέλιο λίθο» χαρακτήρισε τη Συνθήκη της Λωζάννης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. 

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά και στις τουρκικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ζητώντας να τερματιστούν.

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι είναι σημαντικό να ενισχυθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Χαρακτήρισε δε, ιστορική την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, όπως και την πρωτοβουλία του Προκόπη Παυλόπουλου να τον προσκαλέσει.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει τα προβλήματα που χωρίζουν την Ελλάδα και την Τουρκία, καθώς κάποιοι «τις δυναμιτίζουν καθημερινά».

«Να τερματιστεί η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα»

«Συνομιλήσαμε ανοιχτά με τον Τούρκο πρόεδρο στην προσπάθεια μας να μην κρυφτούμε πίσω από διαφωνίες. Να τις εντοπίσουμε αλλά να άρουμε και παρεξηγήσεις, να καταλάβουμε ο ένας τι εννοεί ο άλλος. Μιλήσαμε για την ένταση στο Αιγαίο. Εγώ τόνισα ότι η παραβατική τουρκική αεροναυτική δραστηριότητα πρέπει να τερματιστεί. Η αυξανόμενες παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και ειδικότερα οι εμπλοκές στο Αιγαίο αποτελούν κίνδυνο για τις σχέσεις μας και κυρίως αποτελούν κίνδυνο για τους πιλότους μας» είπε ο πρωθυπουργός.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η τακτική αυτή δεν συνάδει με το καλό κλίμα να επικρέμεται απειλή του casus belli.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θέση της Ελλάδας για μια επανενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα όπου οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα ζουν με ασφάλεια.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, «η λύση αυτή θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο που έθεσε ο γγ του ΟΗΕ», και εξέφρασε την ελπίδα όλες οι πλευρές και η Τουρκία να συμβάλλουν ώστε οι συνομιλίες για το Κυπριακό να ξαναρχίσουν σύντομα.

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι το Κυπριακό μένει ανοιχτό γιατί πριν 43 χρόνια υπήρξε εισβολή.

«Δεν σκεφτήκαμε ούτε μια στιγμή να κάνουμε ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί»

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η ελληνική δημοκρατία ως κράτος δικαίου και ελευθερίας έχει προχωρήσει στην ανακατασκευή μιας σειράς τζαμιών στον ελλαδικό χώρο και πώς δεν σκέφτηκε ούτε μια στιγμή να γίνει ορθόδοξη λειτουργία σε τζαμί.

«Πρέπει να υπάρξει αμοιβαίος σεβασμός και απόλυτη βούληση για ελευθερία» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ