ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν

Παυλόπουλος: Αυτά που μας ενώνουν είναι πιο πολλά από αυτά που μας χωρίζουν
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Μήνυμα φιλίας και συνεργασίας έστειλε κατά την προσφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Προκόπης Παυλόπουλος, που υπογράμμισε ότι αυτά που ενώνουν τους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας είναι πιο πολλά από αυτά που τους χωρίζουν.

«Με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι σήμερα στη φιλόξενη Αθήνα. Αυτή την επίσκεψη γίνεται 65 ολόκληρα χρόνια από την προηγούμενη. Μια επίσκεψη η οποία μπορεί και πρέπει να αποκτήσει τις ιστορικές διαστάσεις που αρμόζουν στο μέλλον και την προοπτική των λαών μας» είπε ο κ. Παυλόπουλος, και συμπλήρωσε: «Η επίσκεψη αυτή είναι στο χέρι μας να μείνει ιστορική και ως αφετηρία μια νέας εποχής».

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βούληση να «να ξαναγυρίσουμε στο κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «κόντρα στις διαφωνίες και σε αυτά που μας διχάζουν μπορούμε να χτίσουμε τις γέφυρες του μέλλοντος».

«Εμείς οι Έλληνες θέλουμε να προσχωρήσετε και εσείς στη μεγάλη οικογένεια της ΕΕ, γιατί εκεί είναι το μέλλον του τουρκικού λαού. Ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός ταιριάζει στον τουρκικό λαό» σημείωσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παυλόπουλος διαμήνυσε πως «είμαστε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ που πραγματικά πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και είμαστε έτοιμοι να τη βοηθήσουμε» και προσέθεσε πως «αυτό το κλίμα θέλω να σηματοδοτήσουμε από εδώ».

«Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα»

Με τη σειρά του, ο Τούρκος πρόεδρος είπε κατά την αντιφώνησή του ότι «στόχος της επίσκεψής του είναι η διαφορετική οικοδόμηση του μέλλοντος με ενότητα, με συνύπαρξη, με αλληλεγγύη».

«Στη χώρα μου ζούσαν Ρωμιοί που ξεπερνούσαν τους 10.000. Παρομοίως έχουμε ομοεθνείς μας στην Ελλάδα. Βεβαίως αυτή η πολιτισμική συνύπαρξη μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα», είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να διδαχτούμε από το παρελθόν και λάβουμε τα σωστά μηνύματα από αυτό.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ σε αυτή τη φιλόξενη διοργάνωση. Μετά από 65 χρόνια, πρώτη φορά πραγματοποιείται επίσημη επίσκεψη από Πρόεδρο της Τουρκίας» ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, και συνέχισε: «Οι δύο λαοί έχουμε προϊστορία αιώνων. Η πολιτισμική συνύπαρξή μας έχει δείξει ότι μπορούμε να ζούμε δίπλα δίπλα» σημείωσε.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, «με προβλήματα στην περιοχή μας, η συνεργασία μας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία».

Αναφέρθηκε, επίσης, στις δυνατότητες συνεργασίας που ανοίγονται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, σε διάφορους τομείς.

Στο πλαίσιο της ενταξιακής προοπτικής της Τουρκίας χαρακτήρισε πολύτιμη την στήριξη της Ελλάδας και ευχαρίστησε γι'αυτό, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στον κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

Στο δείπνο προς τιμήν του Τούρκου Προέδρου κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του Εμινέ, παρευρέθηκαν ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας και η σύντροφός του κ. Μπέττυ Μπαζιάνα, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης με την σύζυγό του, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης με την σύζυγό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, η ελληνική και τουρκική αντιπροσωπεία που παρακάθισε στις συνομιλίες, αρκετά μέλη του Ελληνικού Υπουργικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι του Διπλωματικού Σώματος, καθώς και επιφανείς επιχειρηματίες από Ελλάδα και Τουρκία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ