ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Διαφιλονικούμενη αλλά αποτελεσματική η συμφωνία για το προσφυγικό

Μουζάλας: Διαφιλονικούμενη αλλά αποτελεσματική η συμφωνία για το προσφυγικό
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Διαφιλονικούμενη αλλά αποτελεσματική, χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, τη συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό.

Πρόκειται για μια διαφιλονικούμενη συμφωνία, ανέφερε ο υπουργός σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, ωστόσο, όπως σημειώνει, «[…] είναι επίσης αλήθεια ότι η συμφωνία έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των νεοαφιχθέντων προσφύγων κατά 97%».

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε μετεγκατάσταση των προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά, τόνισε πως «η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε.-Τουρκία προβλέπει αυτό τον περιορισμό σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές. (Όλοι οι αιτούντες άσυλο πλην ελαχίστων εξαιρέσεων πρέπει να μένουν στα hotspot των νησιών μέχρι να εξεταστεί το αίτημά τους). Η συμφωνία είναι δεσμευτική και για τις δυο πλευρές. Θα έπρεπε να διαλύσουμε τους προσφυγικούς καταυλισμούς και να αφήσουμε να καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία; Όχι, δεν θα το κάνουμε. Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Ε.Ε.».

«Όλοι όσοι ανησυχούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα έπρεπε να πάνε στις Βρυξέλλες και να διαμαρτυρηθούν εκεί προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των άμεσων επαναπροωθήσεων από την Τουρκία στην Ευρώπη μέσω του μηχανισμού μετεγκατάστασης. Όσο αυτό δεν συμβαίνει, θα χτίζουμε και άλλους καταυλισμούς όπως αυτόν στη Μόρια», σημείωσε ακόμα.

Σχετικά με το εάν η Μόρια στη Μυτιλήνη έχει προετοιμαστεί καλύτερα εν όψει του χειμώνα σε σύγκριση με πέρυσι, ο κ. Μουζάλας είπε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία. «Ήδη στέλνουμε περισσότερο εξοπλισμό και τρόφιμα στον καταυλισμό. Ωστόσο το κλειδί είναι ο αριθμός των νεοαφιχθέντων. Εάν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε πιστεύω ότι έχουμε προετοιμαστεί καλά. Σκεφτόμαστε να κλείσουμε και δωμάτια ξενοδοχείων».

Ερωτηθείς εάν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πάλι θύματα από το κρύο, ο κ. Μουζάλας είπε: «Όχι, δεν μπορώ να το κάνω. Αυτό που μπορώ να εγγυηθώ είναι ότι κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ