ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άρση απόφασης για την πώληση πυρομαχικού υλικού για τη Σαουδική Αραβία

Άρση απόφασης για την πώληση πυρομαχικού υλικού για τη Σαουδική Αραβία
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Την άρση της απόφασης που είχε ληφθεί για την πώληση πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής, με τον Νίκο Φίλη, να κάνει λόγο για αποκατάσταση ενός λάθους που εξέθετε ηθικοπολιτικά τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ο υπουργός Εθνικής, Άμυνας Πάνος Καμμένος ανέφερε πως «συμφωνία δεν υφίσταται», καθώς είχε παρέλθει το διάστημα των 10 ημερών για την προσκόμιση της ανέκκλητης πίστωσης με όλο το ποσό των 66 εκατ. ευρώ και το διάστημα των 30 ημερών για την υποβολή σχεδιαγράμματος παραλαβών, προϊδεάζοντας με αυτό τον τρόπο για την απόφαση που θα λάβει το ΚΥΣΕΑ. Η Επιτροπή άλλωστε, έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα.

Η ΝΔ επιμένει ότι η συμφωνία δεν ισχύει και αρνήθηκε να λάβει μέρος στη σχετική διαδικασία για την «αναίρεση γνώμης», χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» και «προσχηματική» την επίκληση από πλευράς κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την επιβολή εμπάργκο στη Σαουδική Αραβία. Τη στάση της ΝΔ, στηλίτευσε ο Νίκος Φίλης που υποστήριξε ότι δεν ήθελε να αναιρεθεί η απόφαση.

«Η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων αναίρεσε τη σύμφωνη γνώμη που είχε δώσει για την πώληση πυρομαχικού υλικού στη Σαουδική Αραβία. Με την αναίρεση συμφώνησαν όλα τα κόμματα πλην της ΝΔ η οποία απείχε από την διαδικασία αυτή, χαρακτηρίζοντας την “προσχηματική”. Είναι η πρώτη φορά που η Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής αναιρεί τη θετική γνώμη της για συμφωνία που έχει περάσει από το ΚΥΣΕΑ», ανέφεραν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Υπήρξαν επιχειρήματα και ένταση», σχολίασε ο Νίκος Φίλης που ζητούσε επιτακτικά την ανάκληση της συμφωνίας και όπως ο ίδιος είπε, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, υπήρξε αυτοκριτική και για τη στάση του κόμματος και της κυβέρνησης και προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που έχει αυξημένη ευθύνη. «Για εμάς το θέμα έκλεισε πολιτικά», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός. «Τα βλήματα δίνονται σε παραστρατιωτικές οργανώσεις και σκοτώνουν αμάχους», είπε ο κ. Φίλης που κατήγγειλε ακόμη, ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, διέρρευσε σε μέσα ενημέρωσης σημεία της σημερινής απόρρητης συζήτησης και πως το θέμα θα τεθεί στην επόμενη συνεδρίαση, την προσεχή Τρίτη.

Για πολιτική ήττα της κυβέρνησης και του υπουργού Εθνικής Άμυνας, έκανε λόγο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, για όλα όσα έχουν αποδειχθεί –όπως είπε. «Είναι πολιτικά έκθετος ο κ. Καμμένος και οι ευθύνες των ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ υπάρχουν», είπε.

Με δεδομένο ότι η Επιτροπή Εξοπλισμών έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα, η τελική απόφαση ανήκει στο ΚΥΣΕΑ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ