ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετά τον Ερντογάν, αγώνας δρόμου για προαπαιτούμενα κι επενδύσεις

Μετά τον Ερντογάν, αγώνας δρόμου για προαπαιτούμενα κι επενδύσεις
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναχώρησε χτες βράδυ για την Τουρκία, ολοκληρώνοντας τη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Μια επίσκεψη που μόνο συνηθισμένη δεν ήταν, αφού ο Τούρκος πρόεδρος αντιπαρατέθηκε δημόσια με τους Αλέξη Τσίπρα και Προκόπη Παυλόπουλο για το σύνολο της ατζέντας των ελληνοτουρκικών θεμάτων.

«Τουλάχιστον κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Ερντογάν για… μυστική διπλωματία», παρατήρησε με ισχυρή δόση σαρκασμού έμπειρος διπλωματικός συντάκτης.

Τη δεύτερη μέρα της επίσκεψής του, ο κ. Ερντογάν έκανε περιοδεία στην Κομοτηνή. Προσευχήθηκε στο τζαμί Κιρ Μαχαλλέ κι επισκέφτηκε μειονοτικό σχολείο.

Απευθυνόμενος στο πλήθος των μελών της μειονότητας που είχε συγκεντρωθεί για να τον υποδεχτεί, ο Τούρκος πρόεδρος επανέφερε το ζήτημα της αναθεώρησης της συνθήκης τη Λωζάννης –«επικαιροποίηση» είναι η έκφραση που χρησιμοποιεί. Παράλληλα, χαρακτήρισε τους μειονοτικούς «ομοεθνείς».

Το Μαξίμου κάνει ταμείο

Μετά τον εκνευρισμό που δημιούργησε στο Μαξίμου η συνέντευξη του κ. Ερντογάν στον Σκάι όπου άνοιξε θέμα «Λωζάννης», τα χαμόγελα επέστρεψαν.

Η εκτίμηση είναι ότι πρωθυπουργός και πρόεδρος της Δημοκρατίας αντιμετώπισαν με επιτυχία τον «τυφώνα Ταγίπ» και κράτησαν ακλόνητη την «εθνική γραμμή».

Κυβερνητικά στελέχη έλεγαν μάλιστα χτες βράδυ ότι εντέλει «ο Αλέξης κέρδισε τις εντυπώσεις αφού εμφανίστηκε απέναντι στον Ερντογάν ως επικεφαλής όλων των Ελλήνων και όχι μόνο μιας κομματικής παράταξης».

Σε ό,τι αφορά τα πρακτικά αποτελέσματα της επίσκεψης, αξιωματούχος του Μαξίμου υπογράμμισε τις συμφωνίες :

- για την επανέναρξη των συνομιλιών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας (ΜΟΕΑ) και την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για την υφαλοκρηπίδα,
- για νέα μέτρα στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ
- Τουρκίας που θα συμβάλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών,
- για την πραγματοποίηση του επόμενου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το συντομότερο δυνατόν και τη σύσταση Μικτής Οικονομικής Επιτροπής.

Η ψήφιση των προαπαιτούμενων

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψης Ερντογάν, η κυβέρνηση επιστρέφει σε μνημονιακούς ρυθμούς.

Ήδη η Έφη Αχτσιόγλου επανακατέθεσε χωρίς αλλαγές την τροπολογία για την αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο –για την προκήρυξη απεργίας θα απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία των εγγεγραμμένων μελών του σωματείο.

Πριν τις γιορτές θα ψηφιστεί το πρώτο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, ενώ θα ακολουθήσει και δεύτερο αμέσως μετά τα Φώτα. Τα πάντα πρέπει να έχουν ψηφιστεί πριν της 22 Γενάρη οπότε συνεδριάζει το Eurogroup για να κλείσει τυπικά την τρίτη αξιολόγηση και να εκταμιευτεί η δόση.

Ο Τσακαλώτος στη Νέα Υόρκη

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν προσγειωνόταν στην Αθήνα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απογειωνόταν για Νέα Υόρκη. Σκοπός του ταξιδιού του ΥΠΟΙΚ δεν είναι άλλος από την άγρα επενδύσεων. Παρά τους καθησυχαστικούς τόνους που υιοθετήθηκαν δημοσίως, η ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ χτύπησε «καμπανάκι» στην οδό Νίκης.

Η ανάπτυξη στο τρίτο τρίμηνο κινήθηκε στο 1,3 % έναντι στόχου 1,6%, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8%.

Ο κ. Τσακαλώτος θα συμμετάσχει τη Δευτέρα στο 19ο Ετήσιο Συνέδριο Invest in Greece που διοργανώνει η Capital Link στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης. Την Τρίτη ο κ. Τσακαλώτος θα παρευρεθεί στην ειδική εκδήλωση «Ημέρα της Ελλάδας στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης» την οποία διοργανώνει η Capital Link σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα, θα κληθεί να σημάνει την λήξη των εργασιών της ημέρας στο Χρηματιστήριο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Νέα Υόρκη ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματίσει σειρά σημαντικών επαφών με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών. Μένει να δούμε αν θα τους πείσει…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ