ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζητείται συνεννόηση στο Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών

Ζητείται συνεννόηση στο Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών
Φωτογραφία αρχείου, από το προηγούμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών στο οποίο συμμετείχε και ο Δ. Κουτσούμπας. Στο σημερινό δεν θα είναι ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ

Χωρίς μεγάλες προσδοκίες αφού τα κόμματα της αντιπολίτευσης φρόντισαν να κόψουν ήδη τα φτερά της κυβέρνησης συγκαλείται σήμερα το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παρ’ όλα αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι η συνάντηση των αρχηγών των πολιτικών δυνάμεων του κοινοβουλίου μπορεί να αποφέρει καρπούς και αφήνει να εννοηθεί ότι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης όχι μόνο θα ακουστούν αλλά μπορεί να ενσωματωθούν σ’ εκείνες που καταθέτει η κυβέρνηση εφόσον διαπιστωθούν σημεία σύγκλισης.

Το επίμαχο της σημερινής συνάντησης για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό είναι το ασφαλιστικό. Το προσφυγικό όπως αποδείχτηκε στην πορεία ήταν η πρόφαση ούτως ώστε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού και να ενημερωθούν και για τις εξελίξεις εν όψει και της ευρωτουρκικής συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για το επίμαχο θέμα.

Όμως ο Αλέξης Τσίπρας δεν κρύβει συνομιλώντας με συνεργάτες του ότι θα επιθυμούσε να υπάρξει μία στοιχειώδης συνεννόηση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεδομένου ότι πρόκειται για μία αλλαγή που θα επηρεάσει τους πάντες και θα υπερβαίνει την θητεία μίας απλής κυβέρνησης. Αυτό φέρεται να είναι και στην Φώφη Γεννηματά χθες όταν εκείνη του απέκλεισε την πιθανότητα να τού δώσει άλλοθι να συζητεί μαζί του ζητήματα κυβερνητικής πολιτικής.

«Για το ασφαλιστικό έχουν μεγάλη ευθύνη όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν νομίζεις ότι πρέπει κάθε κόμμα να τις επωμιστεί στο βαθμό που του αναλογεί;» της είπε κι εκείνη απάντησε πως «θα ήταν σκόπιμο να γίνει μία συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής ή να ενημερωθούν τα κόμματα από τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Κατρούγκαλο».

Την ώρα που τα κόμματα προσέρχονται στο σημερινό ραντεβού υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτη αδυναμία να κυβερνήσει και γι ‘αυτό αναζητεί δεκανίκια, το Μαξίμου υποστηρίζει ότι δεν είναι προαπαιτούμενο η συναίνεση για να γίνει διάλογος, ωστόσο θα ήταν καλό να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σημεία συναντίληψης στο ζήτημα του ασφαλιστικού.

Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται ότι δεν πτοείται από τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και τα αρνητικά σχόλια των πολιτικών αρχηγών που δείχνουν ότι πηγαίνουν στο σημερινό συμβούλιο περισσότερο για την φωτογραφία...

Εξ αυτού του λόγου άνοιξε το πεδίο του διαλόγου και κατά τις χθεσινές του επικοινωνίες με τους προέδρους των κομμάτων ανέφερε ότι στο τραπέζι της συζήτησης θα μπει και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης και κατ’ επέκτασιν και της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Με την διαφορά πως σήμερα δεν θα γίνει διεξοδική συζήτηση για το θέμα αλλά μία απλή παρουσίαση προθέσεων από τον Αλέξη Τσίπρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ