ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σήκωσε αυλαία η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή

Σήκωσε αυλαία η συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή
Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Με τη συμπολίτευση να κάνει λόγο για τον τελευταίο αντιμνημονιακό προϋπολογισμό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να χαρακτηρίζουν ψευδεπίγραφο το κυβερνητικό αφήγημα εξόδου από την κρίση, ξεκίνησε στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του προϋπολογισμού του 2018.

Για πρώτη φορά, η πενθήμερη κοινοβουλευτική μάχη θα διεξαχθεί σε δύο δόσεις, καθώς τόσο οι υποχρεώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομίας, όσο και το συνέδριο της ΝΔ δεν άφησαν άλλα περιθώρια. Η συζήτηση που θα διακοπεί την Τετάρτη το βράδυ θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, οπότε και θα διεξαχθεί και η ονομαστική ψηφοφορία που παραδοσιακά λαμβάνει χαρακτήρα παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Η τρίτη αξιολόγηση που βγάζει τη χώρα από τα μνημόνια, έκλεισε χωρίς δημοσιονομικά μέτρα», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας, σημειώνοντας πως η οικονομία βγαίνει από τα δύσκολα και σταθεροποιείται. «Ο προϋπολογισμός που συζητάμε είναι ο τελευταίος μνημονιακός προϋπολογισμός που ψηφίζει το ελληνικό Κοινοβούλιο», είπε.

Παρουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει την αποτυχημένη συνταγή της υπερφορολόγησης –«αφήσατε μόνον αφορολόγητο τον αέρα που αναπνέουμε», είπε και πρόσθεσε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι η σπατάλη και η υπερφορολόγηση για το βόλεμα ημετέρων. «Βρίσκεστε σε απόλυτη πνευματική τρικυμία», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Διερωτήθηκε ποιο είναι το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς την ώρα που όταν ο πρόεδρος του ΣτΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση για ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο του μεσάζοντα Παπαδόπουλου. «Μέρες που είναι και του χρόνου σπίτια σας», κατέληξε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, να απαντά πως «όλοι στα σπίτια μας θα πάμε στις γιορτές».

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο Γιάννης Κουτσούκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, λέγοντας ότι ο προϋπολογισμός του 2018 έχει δυο βασικά χαρακτηριστικά: το αυτοδιαψευδόμενο αφήγημα της εξόδου από τα μνημόνια και την αποτύπωση της διαρκούς πραγματικότητας μιας συνεχούς λιτότητας με φόρους και περικοπές.

«Η κυβέρνηση ολοκληρώνει όσα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν, γιατί φοβήθηκαν την λαϊκή αντίδραση», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και διαμήνυσε πως για το ΚΚΕ η προσπάθεια της κυβέρνησης να υπονομεύσει το δικαίωμα στην απεργία συνιστά αιτία πολέμου.

Από την πλευρά των ΑΝΕΛ, ο Δημήτρης Καμμένος έκανε λόγο για τον «τελευταίο» προϋπολογισμό υπό την αυστηρή εποπτεία των θεσμών» ενώ, ο Γιώργος Κατσιαντώνης, από την Ένωση Κεντρώων, υποστήριξε πως δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς παραγωγικότητα, συσσώρευση κεφαλαίου και αύξηση του πληθυσμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ