ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γαβρόγλου: Βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σαρία

Γαβρόγλου: Βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση η κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σαρία
EUROKINISSSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Βαθιά δημοκρατική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε την κατάργηση της υποχρεωτικότητας της σαρία ο Κώστας Γαβρόγλου, λέγοντας ότι μπαίνει ένα τέλος σε ένα καθεστώς 100 χρόνων που χρησιμοποιήθηκε για πολιτικές εναντίον της μειονότητας.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Παιδείας διευκρίνισε ότι με τις νέες ρυθμίσεις δεν θα είναι υποχρεωτική η προσφυγή στον Μουφτή, ο οποίος έχει μέχρι και σήμερα την αρμοδιότητα να κρίνει υποθέσεις κληρονομικού και οικογενειακού δικαίου. Αντιθέτως, θα είναι υποχρεωτική η επίλυση των διαφορών στα αστικά δικαστήρια, εκτός από την περίπτωση που και τα δύο μέρη υπογράψουν ότι θέλουν η διαφορά να λυθεί από τον Μουφτή.

"Στα θέματα ταυτότητας δεν χωρούν μαγκιές και πρέπει να τα προσεγγίζουμε με σεβασμό", είπε με αφορμή απόψεις περί πλήρους κατάργησης της σαρίας, επισημαόινοντας ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα σε αυτή φάση όταν το 70% των γάμων είναι θρησκευτικοί.

Εκ μέρους της ΝΔ, που στηρίζει το νομοσχέδιο, ο Γιάννης Ανδριανός υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο βελτιώνεται η ρύθμιση που είχε ψηφιστεί επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη το 1991.

Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος από την Δημοκρατική Συμπαράταξη σημείωσε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης κινείται σε θετική κατεύθυνση. Όπως είπε, με την κατασκευή του τεμένους και με τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις, αναδεικνύεται ο σεβασμός της ελληνικής πολιτείας στη διαφορετικότητα των θρησκειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ