ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι «53» σε γραμμή Φίλη

Οι «53» σε γραμμή Φίλη
EUROKINISSI

Ο Νίκος Φίλης συνεχίζει ακάθεκτος στον δρόμο που εδώ και καιρό έχει χαράξει. Ο πρώην υπουργός Παιδείας ρίχνει με κάθε ευκαιρία βολές εναντίον του Μαξίμου. Το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρό του έχει μπει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως εκφραστή της γραμμή «πλήρης και ταχεία  εφαρμογή του Μνημονίου». 

Όπως επανειλημμένα έχει γράψει το CNN Greece, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφονται δύο εκτιμήσεις για τη στρατηγική Φίλη. Η μία θέλει τον κ. Φίλη να φιλοδοξεί να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας την «ψυχή της Αριστεράς». Η άλλη εκτίμηση είναι ότι ο κ, Φίλης ακολουθεί την πεπατημένη, βγαίνοντας στην εσωκομματική αντιπολίτευση προκειμένου να πιέσει το Μαξίμου για να υπουργοποιηθεί εκ νέου.

Η σύσκεψη των 53

Όποια εκτίμηση και αν είναι ορθή, το βέβαιο είναι ότι το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς επιχειρεί να χτίσει συμμαχίες ή (κατά άλλους) να οικοδομήσει το δικό του δίκτυο μέσα στο κυβερνών κόμμα. Το Σαββατοκύριακο ο κ. Φίλης έκανε ηγεμονική εμφάνιση στην πανελλαδική σύσκεψη της τάσης των 53.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι 53 έχουν υιοθετήσει τη στάση της «διακριτικής κριτικής» στα έργα της κυβέρνησης. Οι χαμηλοί τόνοι που κρατάνε, οφείλονται βέβαια στην παρουσία του κ. Τσακαλώτου στο υπουργείο Οικονομικών. Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτή η «ήπια» γραμμή δεν ενθουσιάζει τα στελέχη εκείνα των 53 που είναι δυσαρεστημένα από την κυβερνητική πολιτική.. Πρόσφατα, δύο σημαίνοντα μέλη των 53, οι Πάνος Λάμπρου και Μιχάλης Υδραίος, άσκησαν οξεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για το ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Στην πανελλαδική σύσκεψη, όπου συμμετείχαν 400 στελέχη από όλη τη χώρα, αυτή η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική εκφράστηκε ανοιχτά.

Οι πλειστηριασμοί

Το ζήτημα των πλειστηριασμών κυριάρχησε στη σύσκεψη. Από τη συζήτηση «βγήκε είδηση» μιας και η πλειονότητα των τοποθετήσεων ήταν πιο κοντά στις απόψεις του Νίκου Φίλη παρά του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσακαλώτος επιμένει ότι «η πρώτη κατοικία προστατεύεται με βάση τους νόμους Κατσέλη-Σταθάκη». Αντιθέτως ο κ. Φίλης ισχυρίζεται ότι η «λαϊκή κατοικία» δεν προστατεύεται επαρκώς και απαιτείται νομοθέτηση του άτυπου μορατόριουμ για τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τη θέση αυτή επανέλαβε και στη σύσκεψη των 53, κερδίζοντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Τελικά φαίνεται ότι οι 53 υιοθετούν την πρόταση Φίλη για νομοθέτηση του μορατόριουμ, ενώ θα ζητήσουν να θεσμοθετηθεί κι ένα «Παρατηρητήριο πλειστηριασμών» για περαιτέρω προστασία της «λαϊκής κατοικίας». Σε ανάλογο μήκος κύματος και ο Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος δήλωσε ότι «εάν δούμε πως δεν διασφαλίζεται η πρώτη κατοικία στο ύψος που έχει προσδιοριστεί από την κυβέρνηση και το πράγμα ξεφεύγει, θα πρέπει να γίνουν αναγκαίες παρεμβάσεις, έτσι ώστε να γίνει πράξη (η διασφάλιση)».

Η αποστασιοποίηση των 53 από τη γραμμή Τσακαλώτου δείχνει ότι το εσωκομματικό σκηνικό στον ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να αλλάζει. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή δεν φαίνεται να δυσαρεστεί το Μαξίμου. Μέχρι τώρα ο κ. Τσίπρας δεχόταν την κριτική του κ. Τσακαλώτου για «δεξιές αποκλίσεις». Τώρα ο κ. Τσακαλώτος δέχεται την κριτική του κ. Φίλη για τον ίδιο ακριβώς λόγο…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ