ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αισιοδοξία Νίμιτς ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων

Αισιοδοξία Νίμιτς ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων
EUROKINISSI

Αισιόδοξος για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων εμφανίστηκε χτες ο Μάθιου Νίμιτς, που μετά από συζητήσεις στις Βρυξέλλες εξέφρασε την πεποίθηση ότι τον επόμενο χρόνο το θέμα «μπορεί και θα πρέπει να επιλυθεί».

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες τη Δευτέρα, ο κ. Νίμιτς –που είχε στο πλευρό του τον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη και τον εκπρόσωπο των Σκοπίων Βάσκο Ναουμόφσκι- δήλωσε ότι οι συζητήσεις έγιναν σε καλό κλίμα.

Τόνισε, επίσης, ότι είναι η πρώτη φορά που συζητήθηκε σοβαρά το ζήτημα της ονομασίας, εξαίροντας, παράλληλα, το «καλό κλίμα» που επικράτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Εντατικοποιούνται οι συζητήσεις

Παράλληλα, ο κ. Νίμιτς ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις για την επίλυση της διαμάχης μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων αποκτούν νέα δυναμική, καθώς οι διαπραγματεύσεις θα εντατικοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

Όπως έγινε γνωστό, συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Μάρτιο στη Νέα Υόρκη, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν συναντήσεις και σε ευρωπαϊκό έδαφος.

«Η συνάντηση είναι ένδειξη ότι πρέπει να κάνουμε εντατική προσπάθεια να λύσουμε το ζήτημα» τόνισε ο κ. Νίμιτς, που συμπλήρωσε παράλληλα ότι βοήθησε τις δύο πλευρές που έθεσαν τις θέσεις τους, τους άκουσε και θέλησε να κατανοήσει αυτές τις θέσεις. Δεν προχώρησε, όμως, σε προτάσεις.

Παρόλα αυτά, απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήματα για το εάν οι προτάσεις περιέχουν διπλή ονομασία ή όχι.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των συζητήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ