ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Άστοχη, άκαιρη και άσκοπη η παρέμβαση Τουσκ

Τσίπρας: Άστοχη, άκαιρη και άσκοπη η παρέμβαση Τουσκ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

Για το «φλέγον» ζήτημα του προσφυγικού και την εμπρηστική πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ αλλά και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια μίλησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της εφ’ όλης της ύλης συνέντευξής του στην κρατική τηλεόραση.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «άστοχη, άκαιρη και άσκοπη» την παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχτεί την πρότασή του. Την ίδια ώρα, διαμήνυσε ότι τον Αύγουστο του 2018, η χώρα θα βγει από τα μνημόνια.

«Θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που μας έβαλαν οι άλλοι. Σήμερα τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά τα έχουν οι δανειστές, και αυτό τα κλειδιά θα πάρουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 και αυτή θα είναι μια στιγμή ορόσημο για την χώρα» τόνισε ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην ΕΡΤ 3.

«Άστοχη, άκαιρη και άσκοπη η παρέμβαση Τουσκ»

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για το προσφυγικό –μια πρόταση που έχει προκαλέσει ενόχληση στους κόλπους της Ε.Ε- ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «άστοχη, άκαιρη και άσκοπη» παρέμβαση.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, πρόκειται για μία πρόταση «που δεν έχει πολλές ελπίδες να υιοθετηθεί από τη Σύνοδο Κορυφής» και ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχτεί να αλλάξει η υπάρχουσα συμφωνία.

«Δεν πρόκειται να μασήσω τα λόγια μου αύριο. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί από την προσφυγική κρίση» είπε ο κ. Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της κάτι που πρέπει να κάνουν και οι υπόλοιπες χώρες.

Εξήγησε δε, ότι η Ελλάδα έχει πληγεί διπλά αυτά τα χρόνια από τα λάθη και τις αδυναμίες της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ανέφερε, επίσης, πως μέσα στο 2015 στην καρδιά της κρίσης η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Υπενθύμισε, επίσης, τις πρόσφατες δηλώσεις του τέως προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που είπε πρόσφατα ότι το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο που αποδέχτηκαν με «μεγάλη άνεση οι ελληνικές κυβερνήσεις» είχαν στόχο να διασωθούν «οι ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι η ελληνική οικονομία».

«Δύσκολη η κατάσταση στα ελληνικά νησιά»

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η κατάσταση στα ελληνικά νησιά δεν είναι καλή και είναι δύσκολη στην αντιμετώπισή της.

«Έχουμε να εφαρμόσουμε μια δύσκολη συμφωνία , βεβαίως εάν δεν υπήρχε αυτή η συμφωνία η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη» τόνισε και υπογράμμισε πως αν και πιέζονται τα νησιά μας η κατάσταση δεν είναι το ίδιο δύσκολη όσο ήταν πριν τη συμφωνία.

«Το πρόβλημα που έχουμε είναι ότι ενώ υφίστανται ακόμα έστω και μειωμένες οι ροές η διαδικασία που απαιτείται για το άσυλο είναι χρονοβόρες», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε δε, και στην οικονομική ενίσχυση της ΕΕ υπογραμμίζοντας πως τα χρήματα δεν δίνονται στην ελληνική κυβέρνηση αλλά σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ). Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε και τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκύπτουν ακόμα και στις περιπτώσεις των αιτήσεων ασύλου που έχουν απορριφθεί.

«Όταν έχουμε κάποια κέντρα υποδοχής τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να φιλοξενούν 2500 ανθρώπους και φτάνουν κάποιες στιγμές να φιλοξενούν 6000 και 7000 ανθρώπους τότε και στο καλύτερο ξενοδοχείο να ήταν αυτή η φιλοξενία οι τρεις και τέσσερις φορές χωρητικότητα δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας» σημείωσε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «έχουμε τις τοπικές κοινωνίες οι οποίες αρνούνται δικαιολογημένα ή μη, να μπουν σε μια συζήτηση για το πως θα μπορέσουμε να βάλουμε μια κόκκινη γραμμή».

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε, επίσης, αποφασισμένος να παρέμβει και θεσμικά όπου χρειαστεί κυρίως για την επιτάχυνση της απονομής ασύλου αλλά και για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών προκειμένου να μην προκύπτουν προβλήματα.

«Τα κλειδιά θα τα πάρουμε τον Αύγουστο του 2018»

Κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι επιδιώκει και επιθυμεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2019, η εκλογική αναμέτρηση να αφορά «την επόμενη ημέρα της χώρας».

«… Να κριθούμε με βάση τα αποτελέσματα και τις προτάσεις μας» τόνισε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια εκεί που μας έβαλαν οι άλλοι. Σήμερα τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκουν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά τα έχουν οι δανειστές, και αυτό τα κλειδιά θα πάρουμε μετά τον Αύγουστο του 2018 και αυτή θα είναι μια στιγμή ορόσημο για την χώρα».

Μάλιστα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας θα οδηγήσει τη χώρα σε ασφαλές λιμάνι. «Δεν είναι τυχαίο ότι εκεί που απέτυχαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαρά εμείς πετύχαμε» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας επίσης ότι η κυβέρνηση παρέλαβε την χώρα με ανεργία στο 27% και στο τέλος της διακυβέρνησής της θα έχει πέσει στο 17%.

«Παραλάβαμε μια χώρα που ήταν στο χείλος του γκρεμού και την έχουμε βάλει στον πυρήνα της Ευρώπης, και είναι μια χώρα με ανακτημένο το κύρος και τη δυναμική της και διεθνή αναγνώριση, μια χώρα που θα αποτελεί παράγοντα και πυλώνα σταθερότητας, με την οικονομία σε ανάπτυξη και με κοινωνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Δεν θα υπάρξει καμία λαϊκή κατοικία που θα βγει στο σφυρί»

Ερωτηθείς σχετικά με τους πλειστηριασμούς, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «δεν θα υπάρξει λαϊκή κατοικία που θα βγει στο σφυρί».

«Οι διαδικασίες πλειστηριασμών που γίνονται και θα γίνονται το επόμενο διάστημα σας υπογράφω και εδώ θα είμαστε, δεν θα αφορούν σπίτια που θα είναι αυτό που όλοι ονομάζουμε λαϊκές κατοικίες. Θα είναι καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών. Διότι αυτά τα σπίτια θέλουν οι Τράπεζες με αυτές τις περιπτώσεις θέλουν να ξεμπερδέψουν. Να εξυγιανθεί, επιτέλους, το τραπεζικό σύστημα και να μπορέσουν οι Τράπεζες να παίξουν τον ρόλο τους» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανείς την κυβέρνηση ότι παρεμβαίνει στη δικαστική εξουσία»

Αναφερόμενος στην «κόντρα» με τη δικαιοσύνη, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις οφείλουν να σέβονται τις αυτόνομες διαδικασίες τις δικαστικής εξουσίας» και οφείλουν να μην παρεμβαίνουν στο έργο της».

Όπως είπε, κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει τη δική του κυβέρνηση για τέτοιου είδους παρεμβάσεις: «Όταν βλέπω δικαστικές αποφάσεις οι οποίες είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα του μέσου πολίτη κι εγώ, ως απλώς πολίτης, αγανακτώ» είπε, και συνέχισε: «Όταν βλέπω να επιχειρούν ή να επιθυμούν να βγάζουν αντισυνταγματικούς νόμους που αφορούν τα δικά τους εισοδήματα ή όταν βλέπω να επιχειρούν ή να επιθυμούν και σπεύδουν να μην ελέγχονται, όπως όλοι οι υπόλοιποι έχοντες θέσεις ευθύνης, τότε και εγώ και ως πολίτης αγανακτώ και ως έχων τη βαρύνουσα ευθύνη, με εξέλεξε ο ελληνικός λαός προφανώς όχι για να κρατάω τη γνώμη μου μέσα μου, οφείλω να εκφράζω αυτή τη δυσαρέσκεια και οφείλω να το κάνω και για την προστασία του ίδιου του θεσμού».

«Συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια ο κ. Μητσοτάκης»

Σε ερώτηση για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός απάντησε πως «ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια και από το παρελθόν του και από το παρόν».

Ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε, όμως, να κρίνει τις προθέσεις του. «Σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να κάνω δίκη προθέσεων, θέλω να πω όμως ότι κάθε πολιτικός και ιδιαίτερα όποιος θέλει να διεκδικήσει ανώτατα αξιώματα οφείλει να μην αφήνει καμιά σκιά και σε σχέση με τα εισοδήματα του και σε σχέση με τη δραστηριότητα την επιχειρηματική, τη δική του και της οικογένειας του και σε σχέση με τις θέσεις του για το αύριο της χώρας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι σκληρό καρύδι»

Απαντώντας σε ερώτημα για το πώς θέλει να καταγραφεί στην ιστορία, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Εγώ θα ήθελα να καταγραφεί η πολιτική μου παρουσία ως μια παρουσία επιδίωξης στήριξης του δίκιου, της ισότητας και της δημοκρατίας. Αυτό θα είναι το πιο σημαντικό που θα ήθελα να μείνει, ότι πάλεψα για το δίκιο».

Σε ερώτηση αν ως πρωθυπουργός ζει τη ζωή του απάντησε πως το γεγονός ότι είναι νέος έχει το θετικό ότι διαθέτει αντοχές και μεγάλο πείσμα. «Είμαι σκληρό καρύδι», είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα σημείωσε πως δεν έχει προσωπική ζωή και θέλει να διατηρήσει τις λίγες στιγμές που καθημερινά βρίσκεται με τα παιδιά του.

«Το μετρό έπαψε να αποτελεί ανέκδοτο»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας ότι η συμπρωτεύουσα πρέπει να διεκδικήσει τον «ρόλο που της αξίζει».

Σημείωσε, επίσης, ότι το Μετρό «έπαψε να αποτελεί ανέκδοτο» και πως σε 2,5 χρόνια έγιναν όσα δεν είχαν γίνει μέσα σε 12 χρόνια. «Το 2020 θα ολοκληρωθεί» είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ