ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας για επίδομα νεανικής αλληλεγγύης: Επενδύουμε στην ελπίδα για το μέλλον

Τσίπρας για επίδομα νεανικής αλληλεγγύης: Επενδύουμε στην ελπίδα για το μέλλον
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ως την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει στο προσκήνιο την ελπίδα, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την χορήγηση εφάπαξ επιδόματος «νεανικής αλληλεγγύης» ύψους 400 ευρώ, σε κάθε άνεργο εγγεγραμμένο στον ΟΑΕΔ ηλικίας από 18 έως 24 ετών, που ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, με τη Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της να κάνει λόγο για πανικό της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter πως «η απόδοση του κοινωνικού μερίσματος δεν είναι πράξη ευαισθησίας αλλά κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι νέοι μας είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις της οικονομικής κρίσης αλλά είναι κι η ελπίδα μας για το μέλλον».

Και προσθέτει «το επίδομα νεανικής αλληλεγγύης σε εγγεγραμμένους του ΟΑΕΔ μαζί με τα προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων που εξήγγειλε σήμερα η Υπουργός Εργασίας είναι η πρόθεση μας να φέρουμε στο προσκήνιο την ελπίδα, να επενδύσουμε σε αυτήν. Ο δυναμισμός των νέων μας θα αλλάξει τη χώρα. Τους εύχομαι καλές γιορτές».

Ο πρωθυπουργός στην ανάρτηση του παραπέμπει στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης, με την ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας.

ΝΔ: Σε πανικό η κυβέρνηση

Για πανικό της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ σχολιάζοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 400 ευρώ, προς τους ανέργους ηλικίας 18 έως 24 ετών, που, όπως λένε χαρακτηριστικά, αποφασίστηκε αιφνιδίως να δοθεί σήμερα.

«Τους πήρε ένα μήνα για να καταλάβουν ότι είχαν ξεχάσει τους νέους από το κοινωνικό μέρισμα. Όμως, οι νέοι θέλουν ευκαιρίες και δουλειές που αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να δημιουργήσει. Όλοι πια καταλαβαίνουν τον πανικό τους καθώς βλέπουν το χρόνο τους να τελειώνει» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Η προθεσμία για την διαδικασία είναι έως την προσεχή Τετάρτη, ενώ όπως είπε η υπουργός Εργασίας το επίδομα θα καταβληθεί έως το τέλος του έτους και το συνολικό ποσό της παρέμβασης υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ. Οι δυνητικοί δικαιούχοι του Επιδόματος Νεανικής Αλληλεγγύης ανέρχονται σε περίπου 55.000 άτομα.

Όπως διευκρίνσε η υπουργός σε συνέντευξη της στην ΕΡΤ, το επίδομα θα λάβουν όσοι νέοι ήταν εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ τον μήνα Οκτώβριο και δεν λαμβάνουν επίδομα ανεργίας. Οι δικαιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν αίτηση. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας τους το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017 και του αριθμού τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα πιστωθεί το ποσό, στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Η ηλικία αυτή αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού. Στις ηλικίες 18-24 ετών καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας, ενώ οι νέοι αυτοί δεν λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ, γιατί δεν πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται δεδομένου ότι δεν έχουν εργαστεί ή έχουν εργαστεί ελάχιστα, διευκρίνισε η υπουργός.

«Αποδεικνύουμε εμπράκτως αυτό που η κυβέρνηση έχει επανειλημμένως πει, κάθε ευρώ που περισσεύει, κάθε δυνατότητα που μας δίνει η ελληνική οικονομία, θα την εξαντλούμε για την ενίσχυση των χαμηλότερων στρωμάτων», τόνισε η Έ. Αχτσιόγλου.

Επίσης, η υπουργός εξήγγειλε εντατικά, στοχευμένα προγράμματα για τη νεανική εργασία, υπενθυμίζοντας ότι αυτή είχε αγγίξει το 60% επί των προηγούμενων κυβερνήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ