ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικό συμβούλιο αρχηγών

Πολιτικό συμβούλιο αρχηγών
Ο Πρόδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα EUROKINISSI

Σημεία σύγκλισης αλλά και διαφορές υπάρχουν κατά το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αυτή τη στιγμή διεξάγονται διαβουλεύσεις για να συνταχθεί κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο σύμφωνα με πληροφορίες καταγράφονται όχι μόνο τα σημεία που διαφαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία αλλά και οι αποκλίσεις.

Ο πρωθυπουργός πρότεινε τη σύσταση δύο επιτροπών, μία για το ασφαλιστικό και μία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ανέβηκαν οι τόνοι στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, καθώς ο Αλ. Τσίπρας είπε στους εκπροσώπους ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που αντιτίθενται στις προτάσεις του για το ασφαλιστικό: μιλάτε εσείς για τις συντάξεις;

Συνεχίζονται οι πολύωρες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας πρότεινε τα κόμματα να έχουν από ένα εκπρόσωπο στην επιτροπή για το Ασφαλιστικό. Επίσης, πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της σύσκεψης πρότεινε την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος για μη μείωση των συντάξεων και υπογράμμισε την ανάγκη η χώρα να ενισχυθεί διαπραγματευτικά, προκειμένου να μη μειωθούν οι συντάξεις. Η πρότασή του αυτή ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προσέκρουσε στην άρνηση του προέδρου της ΝΔ Γ. Πλακιωτάκη, ο οποίος επίσης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά. Ο κ. Πλακιωτάκης βρίσκεται σε τηλεφωνικές επαφές με τους 4 υποψηφίους για την προεδρία της Ν.Δ. για να καθορίσουν τη στάση τους.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, όχι λένε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στην πρόταση της κυβέρνησης. Επίσης ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης εξέφρασε την αντίθεσή του για τη δημιουργία hot spots στα νησιά.

Αρνητική στάση έχει και ο Σταύρος Θεοδωράκης απέναντι στην εισήγηση του πρωθυπουργού για το ασφαλιστικό ενώ για την αναθεώρηση του Συντάγματος πρότεινε την εισαγωγή νέου εκλογικού νόμου μέσα στο 2016.

Ο Βασίλης Λεβέντης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατηγόρησε τους υπόλοιπους αρχηγούς ότι υπονομεύουν τη συναίνεση και τους ζήτησε να μην χτυπούν την κυβέρνηση γιατί το Grexit δεν έχει φύγει ακόμη από το τραπέζι.

Σε εξέλιξη βρίσκεται εδώ και περίπου τρεις ώρες, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός έκανε μια συνολική τοποθέτηση για τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα και στη συνέχεια ξεκίνησε η συζήτηση.

Πρώτος προσήλθε στο Προεδρικό ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, στις 12.00 ακριβώς και αμέσως μετά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Λίγα λεπτά αργότερα, έφθασε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και ακολούθως ο Γ. Πλακιωτάκης από την πλευρά της ΝΔ και αμέσως μετά ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Εντός δυο λεπτών προσήλθε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Τελευταίος εισήλθε στην αίθουσα συσκέψεων, ως είθισται, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, αφού πρώτα χαιρέτησε τους συνεργάτες των Πολιτικών Αρχηγών και εν συνεχεία ξεκίνησε η συζήτηση κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση του Ασφαλιστικού θα μετατεθεί στις αρχές Ιανουαρίου αφού δεν υπάρχει ασφυκτικό χρονικό όριο από τους πιστωτές ενώ κάτι τέτοιο δεν αναμένεται να επηρέασει την πρώτη αξιολόγηση από τους θεσμούς.

Αυτή είναι η ανάρτηση που έκανε στο Facebook πριν την συνάντηση των πολιτικών αρχηγών, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Στις 12.15 έκλεισαν οι πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου και άρχισε η σύσκεψη που έχει συγκαλέσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μετά από εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσουν θέματα σχετικά με την προσφυγική κρίση, το ασφαλιστικό και την συνταγματική αναθεώρηση.
Στην σύσκεψη δεν έχει κληθεί η Χρυσή Αυγή. Το ΚΚΕ δεν συμμετέχει, ενώ τη ΝΔ εκπροσωπεί ο μεταβατικός πρόεδρός της Γιάννης Πλακιωτάκης.

Σε ψυχρό κλίμα συγκεντρώθηκαν οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την σύγκλιση του Πολιτικού Συμβουλίου, με τις πρώτες εικόνες να καταγράφουν την έντονη αμηχανία που επικρατούσε.
Ο πρωθυπουργός Αλέξη Τσίπρας, καταφθάνει στο Προεδρικό Μέγαρο.
O πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης προσέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο για το Συμβούλιο Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο προσωρινός πρόεδρος της ΝΔ, κ. Πλακιωτάκης καταφθάνει στο Προεδρικό Μέγαρο.
Στο Προεδρικό Μέγαρο κατέφθασε πριν από λίγο ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα του ασφαλιστικού θα συζητηθεί τελευταίο, έτσι ώστε να διευκολυνθούν ή αντίστοιχα να εκτεθούν όσοι θελήσουν να αποχωρήσουν από την συζήτηση.

Αιχμηρή κριτική στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για την πρωτοβουλία να συγκληθεί το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, άσκησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πριν από λίγο κατά την εισήγησή του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

«Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να εμφανιστεί επικοινωνιακά ανοιχτός σε διαβουλεύσεις και συνεννοήσεις. Εδώ ισχύει ο τίτλος της ταινίας «Κοίτα ποιος μιλάει». Ισχύει αν αναλογιστούμε την στάση που κράτησε για πέντε χρόνια ως αντιπολίτευση, αλλά κυρίως τη στάση που κράτησε μόλις δύο μήνες πριν από τις πρόσφατες εκλογές. Ισχύει αν θυμηθούμε τις εχθρότητες που δημιούργησε προς τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου. Ισχύει αν συνυπολογίσουμε ότι αντιμετωπίζει τους συσχετισμούς στην Βουλή α λα καρτ», είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και επεσήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ήξερε πολύ καλά τα προβλήματα, η χώρα παρέμεινε στο ευρώ επειδή κάποιοι έδωσαν συναίνεση παρά την αναποτελεσματική διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, πήγε την χώρα σε εκλογές με το διχαστικό σύνθημα «τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν» και στη συνέχεια έκανε κυβέρνηση και πάλι με τους ΑΝΕΛ με οριακή πλειοψηφία. H συναίνεση που ζητά ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να λειτουργεί ως ο από μηχανής θεός κάθε φορά που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ανυπέρβλητα προβλήματα κυβερνησιμότητας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ