ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Άγριος καυγάς στην επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας

Άγριος καυγάς στην επιτροπή Θεσμών για την υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας
Φωτογραφία αρχείου ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Ένταση και υψηλοί τόνοι επικράτησαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου συζητήθηκε και απορρίφθηκε από την πλειοψηφία το αίτημα της ΝΔ να κληθούν όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση της Σαουδικής Αραβίας, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργών Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών.

Απορρίπτοντας το αίτημα της ΝΔ με το επιχείρημα ότι είναι καταχρηστικό, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Δικαιοσύνης, η πρόεδρος της Επιτροπής Τασία Χριστοδουλοπούλου ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση με τους κ.κ. Τραγάκη και Βενιζέλο.

«Απαξιώνεται σκοπίμως η επιτροπή για να διατηρηθεί ένα θέμα ανοιχτό το οποίο κατά την άποψή σας πουλάει, αυτό δεν θα το επιτρέψω», είπε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να χαρακτηρίζει μπλαζέ το ύφος της. «Αυτό είναι το ύφος μου κ. Βενιζέλε, το ξέρετε, δεν αλλάζω ύφος αναλόγως με ποιον μιλάω», απάντησε η κ. Χριστοδουλοπούλου και πρόσθεσε:

Στην επόμενη συζήτηση επικαιροποιείστε ξανά το αίτημα σας, μπορεί ο κ. Λοβέρδος να βρει άλλα 100 έγγραφα και να έχουμε καλύτερη τεκμηρίωση.

Για συστηματική απαξίωση του ρόλου των βουλευτών την κατηγόρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καταλογίζοντας στην πλειοψηφία αντισυνταγματική, αντιδημοκρατική, αυταρχική αντίληψη. «Είστε καθεστωτική, αλλά είστε και ανιστόρητη δεν έχετε καταλάβει τίποτα», της ανταπάντησε ο κ. Βενιζέλος.

Οι τόνοι παρέμειναν υψηλοί και ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε. Η ΝΔ αποχώρησε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε την ψηφοφορία παράνομη, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια κάλυψης του κυβερνητικού εταίρου.

Για απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης κατηγόρησε την πλειοψηφία ο Μάκης Βορίδης.

«Θα ψηφίσουμε μόνοι μας, πηγαίνετε στο καλό καλά Χριστούγεννα απεμπολείτε το δικαίωμα σας», σχολίασε η Τασία Χριστοδουλοπούλου, ενώ κυβερνητικοί βουλευτές χαρακτήρισαν το αίτημα της ΝΔ καταχρηστικό, καθώς εξυπηρετεί –όπως είπαν- κομματικές σκοπιμότητες.

«Πρέπει να υποβληθεί πρόταση μομφής εναντίον σας για αυτό που κάνετε και αυτό που είπατε είναι ακραία και βάναυση παραβίαση του Συντάγματος. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε και αυτό που λέτε. Λέτε πράγματα χωρίς να έχετε αντιληφθεί τις θεσμικές επιπτώσεις που έχουν», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Η ΝΔ κατέθεσε νέο αίτημα που θα συζητηθεί σε επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ