ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χωρίς στήριξη ο Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Χωρίς στήριξη ο Αλέξης Τσίπρας στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών
Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Τη μοναξιά της λιτότητας και των μνημονίων βίωσε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αφού η πρωτοβουλία του για σύσκεψη των αρχηγών στέφθηκε από αποτυχία.

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να επιρρίψει αποκλειστικά την ευθύνη στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για την αποτυχία συνεννόησης.

Ήταν ιδιαίτερα οξύς με την ΝΔ καθώς όπως σημείωσε λόγω των δομικών εσωτερικών προβλημάτων της επέδειξε στείρα άρνηση και ακολούθησε υπονομευτική στάση.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας διαμήνυσε στους δανειστές ότι θα υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα και πως θα συνεχίσει μέσω της διαπραγμάτευσης να διεκδικεί ελαφρύνσεις και όχι νέες μειώσεις συντάξεων.

Το Μαξίμου θεωρεί ότι οι λογικοί ψηφοφόροι πιστώνουν θετικά στην κυβέρνηση την πρωτοβουλία για συνεννόηση και εθνικό διάλογο και πως η ΝΔ αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων.

Στην ΝΔ υποστηρίζουν πως αφενός ο κ. Πλακιωτάκης δεν μπορούσε να δεσμεύσει το κόμμα και η κοινωνία αντιλαμβάνεται ότι η πρόσκληση του πρωθυπουργού την συγκεκριμένη στιγμή ήταν προσχηματική και αφετέρου θεωρούν πως οι πολίτες εκλαμβάνουν την κίνηση Τσίπρα ως ένδειξη αδυναμίας αφού έχει στη Βουλή μόλις 153 ψήφους.

Η μοναδική θετική και υποστηρικτική φωνή -εν μέρει - ήταν του κ. Βασίλη Λεβέντη και τούτο γιατί δεν ήταν τόσο αρνητική όσο των υπολοίπων αρχηγών.

Ούτε η μετριοπαθέστερη στάση του κ. Στ. Θεοδωράκη από τις θέσεις που διετύπωσαν οι επικεφαλής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μπορεί να ερμηνευθεί ως στήριξη παρά την άποψη που διετύπωσε ο αρχηγός των ΑΝΕΛ κ Π Καμμένος εξερχόμενος του προεδρικού Μεγάρου. Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με νέα βάρη, ούτε με μειώσεις συντάξεων.

Ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ αν και ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του ξεκαθάρισε και καταγράφηκε επισήμως η άποψη του κόμματος ότι ο κ Τσίπρας οφείλει να πιεί το πικρό ποτήρι της ψήφισης των μέτρων για περικοπές συντάξεων με βάση το μνημόνιο που υπέγραψε.

"Μάχαιραν έδωκες και μάχαιραν θα λάβεις" ήταν το μήνυμα και από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ προς την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος.

Πάντως όλοι συμφωνούν πως στη Βουλή η κυβέρνηση δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη μόνο με την αντιπολίτευση αλλά και με δικούς της βουλευτές αφού τα μέτρα που θα ψηφιστούν είναι επώδυνα. Άλλωστε, μόνον, οι περικοπές συντάξεων για την επόμενη διετία ξεπερνούν τα 2 δις με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ