ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη

Τζανακόπουλος: Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI

«Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη», διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αναφορικά με τη στάση της κυβέρνησης στην παροχή ασύλου σε έναν από τους οκτώ τούρκους στρατιωτικούς, ενώ, παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση στην αντιπολίτευση.

«Η αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα είτε δεν ξέρει τι της γίνεται είτε σκοπίμως επιμένει να λέει ανακρίβειες και να κατηγορεί την κυβέρνηση», είπε ο κ. Τζανακόπουλος στην ΕΡΤ και σημείωσε ότι η δικαιοσύνη θα είναι ο τελικός κριτής σε όλες αυτές τις υποθέσεις και υπογράμμισε ότι όλα γίνονται στο φως και δεν υπάρχει κανένα σκοτεινό σημείο.

Επισήμανε ότι το ζήτημα της επιστροφής των οκτώ Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία έχει κλείσει μετά τη σχετική απόφαση του Αρείου Πάγου που απαγόρευσε την έκδοσή τους μετά από το σχετικό αίτημα της τουρκικής κυβέρνησης. Επισήμανε ότι ο λόγος που απαγορεύτηκε η έκδοσή τους είχε να κάνει, μεταξύ άλλων, με τις επιφυλάξεις τις οποίες εξέφρασε το ανώτατο δικαστήριο σε σχέση με την τήρηση της αρχής της δίκαιης δίκης στη γείτονα. Υπογράμμισε ότι αυτό το ζήτημα έχει ολοκληρωθεί ως νομική διαδικασία, «επομένως δεν επίκειται ούτε επιτρέπεται η έκδοση των οκτώ, ανεξαρτήτως της έκβασης των αιτήσεων ασύλου τους».

Στη Δικαιοσύνη παραπέμπει το ζήτημα του ασύλου του Τούρκου στρατιωτικού η κυβέρνηση

Ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε κατόπιν αυτών ότι το ζήτημα του ασύλου είναι μια διαφορετική υπόθεση.

«Έχουμε αυτή τη στιγμή τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου που αποφάσισε αντίθετα με την Πρωτοβάθμια Επιτροπή, να χορηγήσει άσυλο σε έναν από αυτούς», είπε, για να τονίσει πως αυτό που εκτίμησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ότι με δεδομένο πως δεν πρόκειται για μια απόφαση της διοικητικής αρχής (όπως είναι η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου), θα πρέπει η συγκεκριμένη υπόθεση εξαιτίας των λεπτών νομικών ζητημάτων που αφορά, να φτάσει μέχρι και τον τελευταίο βαθμό, δηλαδή να κριθεί από το διοικητικό εφετείο που θα κρίνει επί της προσφυγής που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση. «Άρα εδώ δεν υπάρχει τίποτα που να είναι κρυφό και σκοτεινό», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παράθυρο ευκαιρίας να επιλυθεί το Σκοπιανό

Σκληρή απάντηση στη ΝΔ σχετικά με τις κατηγορίες της για «διγλωσσία» της κυβέρνησης στο ζήτημα του ονοματολογικού για την πΓΔΜ έδωσε ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας έτσι και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι δεν θα συναινέσει αν η κυβέρνηση δεν είναι αρραγής.

«Η ΝΔ ξεχνά την ίδια τη δική της ιστορία, ότι έπαιξε τεράστιο ρόλο να μην επιλυθεί το ζήτημα το 1992 και στο να εκκρεμεί το πρόβλημα για 25 χρόνια», είπε και επισήμανε ότι στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 η τότε κυβέρνηση της ΝΔ (μονοκομματική μάλιστα) είχε εμφανιστεί με δυο εισηγήσεις, του τότε υπουργού Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. «Επομένως μια πολιτική δύναμη με αυτό το συγκεκριμένο παρελθόν σε αυτό το συγκεκριμένο ζήτημα είναι αρκετά περίεργο να κατηγορεί μια δικομματική κυβέρνηση για διγλωσσία στο ζήτημα αυτό», σημείωσε. Ο κ. Τζανακόπουλος παρέπεμψε στα γεγονότα της περιόδου, σύμφωνα με ρεπορτάζ που είχε κάνει και η «Καθημερινή» πριν από κάποια χρόνια, τότε που - όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος - όταν παρουσιάστηκε η εισήγηση από τον τότε υπουργό Εξωτερικών κ. Σαμαρά στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών το 1992 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή, εκείνος είχε ρωτήσει τον κ. Μητσοτάκη αν συμφωνεί με την εισήγηση του ΥΠΕΞ του και ο κ. Μητσοτάκης είχε απαντήσει αρνητικά και με έμφαση, και τότε ο κ. Καραμανλής είχε ζητήσει την απομπομπή του κ. Σαμαρά από την αίθουσα που γινόταν το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι έχουν καταγραφεί αυτά στην ιστορία «και πρέπει να τα θυμίζουμε στη ΝΔ, η οποία ξαφνικά τώρα θυμήθηκε ότι υπάρχει διγλωσσία σε ένα ζήτημα που ταλαιπωρεί τη χώρα επί 25 χρόνια».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «εντός του 2018, με δεδομένη και τη θετική στάση που ακολουθεί η πολιτική ηγεσία της FYROM δημιουργείται ένα παράθυρο ευκαιρίας για να επιλυθεί ένα πρόβλημα που εκκρεμεί εδώ και μια 25ετία και πως με δεδομένη τη στάση της ηγεσίας της FYROM πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας, να βρούμε τους καταλληλότερους όρους και την καταλληλότερη διαδικασία ώστε να προχωρήσουμε στην επίλυση του ζητήματος.

Σχολίασε ότι με δεδομένη τη διαφορετική πολιτική και ιδεολογική καταγωγή του, με δεδομένο ότι υπάρχουν δύο συνεργαζόμενα κόμματα στην κυβέρνηση που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές διαδρομές και καταβολές, ο κ. Καμμένος τήρησε μια υπεύθυνη στάση: δηλαδή, είπε ο κ. Τζανακόπουλος, δήλωσε ότι έχει σοβαρές επιφυλάξεις σε σχέση με την προσπάθεια που γίνεται, ωστόσο είπε και κάτι άλλο, ότι εφόσον υπάρχει μια συνολική συναίνεση στο πολιτικό σύστημα, δεν πρόκειται να σταθεί εμπόδιο ο ίδιος στην επίλυση του ζητήματος.

«Εκτιμώ ότι θα υπάρξει δυνατότητα για να υπάρξει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε το παράθυρο ευκαιρίας για την επίλυση του ζητήματος με σύνθετη ονομασία», δήλωσε και πρόσθεσε ότι «σε αυτό που πρέπει να εμμείνουμε είναι η προσπάθεια που πρέπει να γίνει για να δημιουργηθεί η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή που βρίσκεται εδώ για να λύνει και όχι για να δημιουργεί προβλήματα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ