ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σβίγκου για ΠΓΔΜ: Εφικτή η λύση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό

Σβίγκου για ΠΓΔΜ: Εφικτή η λύση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Άγγελος Καλοδούκας

«Για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια υπάρχει η ευκαιρία να δοθεί λύση στο πρόβλημα που εκκρεμεί με την ονομασία της γείτονος χώρας», αναφέρει σε συνέντευξή της η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, σημειώνοντας: «και πρέπει αυτή η ευκαιρία να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την κυβέρνηση».

Επισήμανε ότι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι διατυπωμένη εδώ και χρόνια, όπως και παλαιότερα, από Συνασπισμού, «σχετικά με μια κοινά αποδεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Και πιστεύουμε ότι σε αυτό το πλαίσιο είναι εφικτή και μια ευρύτερη συναίνεση».

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», η Ράνια Σβίγκου, αποκρούοντας κατηγορίες της αντιπολίτευσης για περί προσπάθειας δημιουργίας κλίματος αποστασίας» βουλευτών από τα κόμματά τους, απάντησε «καμία σχέση».

Υπογράμμισε αντιθέτως, ότι «εμείς θέλουμε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν, όπως έχει τοποθετηθεί το δικό μας κόμμα» και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να ξεκαθαρίσει:

Αν είναι σύμφωνη με την γραμμή που και ο Κώστας Καραμανλής υπηρέτησε το 2007 και αν θέλει πραγματικά λύση, μια λύση η οποία θα προσφέρει σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων ή αν θα κρατήσει μια εθνικά ανεύθυνη και υπονομευτική στάση, ποντάροντας στην εκλογολογία, όπως πόνταρε και το προηγούμενο διάστημα και ηττήθηκε κατά κράτος.

Αναφορικά με την άποψη του Πάνου Καμμένου, είπε ότι «η κυβέρνηση έχει τις δικές της διαδικασίες και τα δικά της συλλογικά όργανα». «Θα γίνουν συζητήσεις» συνέχισε και εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα ενδοκυβερνητικό, από τη στιγμή που διαφαίνεται λύση ως προς ένα τέτοιο ζήτημα. «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση θα μπορέσει να λύσει στο εσωτερικό της τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις υπάρχουν» υπογράμμισε.

Σχετικά με την «εκλογολογία» για το 2018 εκ μέρους της αντιπολίτευσης, η κ. Σβίγκου υποστήριξε, ότι παρόλο που και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί ότι οι εκλογές θα γίνουν τον Δεκέμβριο του 2019 και έχει μεταβάλει τη σχετική ρητορεία του, ωστόσο θα συνεχίσει να το συντηρεί.

Προκειμένου, όπως εξήγησε, να αποφεύγει να τοποθετηθεί στη συζήτηση που θα διεξαχθεί την επόμενη περίοδο, για τον σχεδιασμό της εποχής μετά τα μνημόνια και την ανάκτηση της κυριαρχίας της χώρας, μια συζήτηση στην οποία όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να προσέλθουν με θέσεις.

Τόνισε ότι το σενάριο των εκλογών θα συνεχίζει να διακινείται και την επόμενη περίοδο, «κυρίως γιατί εξυπηρετεί τους στόχους εκείνων των κύκλων που επιθυμούν να συντηρείται ένα κλίμα ανασφάλειας, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό κλίμα σταθερότητας το οποίο υπάρχει την τελευταία περίοδο στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας και το οποίο είναι συμβατό με τις προσπάθειες αλλαγής σελίδας και εξόδου από τα μνημόνια και την επιτροπεία».

Ενόψει και του πολυνομοσχεδίου που έρχεται στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα για το κλείσιμο της γ΄ αξιολόγησης, η κ. Σβίγκου σημείωσε ως «κατ΄ αρχήν θετικό» ότι η αξιολόγηση κλείνει στην ώρα της, εξηγώντας ότι «δεν αφήνει κανένα περιθώριο σε κανέναν να αμφισβητήσει τις προσπάθειες που γίνονται και θα καταλήξουν στην έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο του 2018».

Τόνισε από εκεί και πέρα, ότι «πρέπει να βάλουμε στη σωστή τους βάση όλα όσα περιέχει το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης». Αναφερόμενη, επί παραδείγματι, στο ζήτημα της απεργίας, είπε:

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε τι ακριβώς αλλάζει στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για την απεργία. Όπου λάμβανε αποφάσεις το Διοικητικό Συμβούλιο, θα συνεχίσει να τις λαμβάνει το Διοικητικό Συμβούλιο, όπου τις λάμβανε τις αποφάσεις για την απεργία η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων, θα συνεχίσει να τις λαμβάνει η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων. Η αλλαγή αφορά στα πρωτοβάθμια σωματεία που δεν έχουν πανελλαδική εμβέλεια και δεν έχουν ευρύτερη γεωγραφική αναφορά, στα οποία για να νομιμοποιηθεί η απεργία, εκεί που χρειάζονταν απαρτία στο 1/3 των εργαζομένων, η απαρτία πρέπει πλέον να είναι στο 1/2.

Μίλησε για ρύθμιση που δεν θα επέλεγε η κυβέρνηση, εάν δεν ήταν στο πλαίσιο μιας σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, «το οποίο όμως δεν νομίζω ότι μεταβάλει τη γενικότερη εικόνα και την ευρύτερη μάχη που δίνει η κυβέρνηση και θα συνεχίσει να δίνει, ως προς στην επαναρύθμιση του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας».

Για το ζήτημα των πλειστηριασμών είπε, ότι δεν είναι ένα καινούργιο ζήτημα και πως είναι ζήτημα στο οποίο η νομοθεσία Κατσέλη-Σταθάκη έρχεται να προσφέρει προστασία της λαϊκής πρώτης κατοικίας. Συμπλήρωσε ότι εξαρχής έχει δηλωθεί, πως και Παρατηρητήριο πρέπει να δημιουργηθεί για να υπάρχει εκείνη η μέριμνα, ώστε η νομοθεσία να τηρείται και όπου δεν συμβαίνει αυτό να υπάρχουν και οι ανάλογες προστατευτικές διατάξεις που θα το κάνουν αυτό εφικτό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ