ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβερνητική δέσμευση για πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης

Κυβερνητική δέσμευση για πολιτικές  κοινωνικής δικαιοσύνης
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Το πολιτικό στίγμα που θα ακολουθήσει το αμέσως προσεχές διάστημα η ελληνική κυβέρνηση περιέγραψε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ο νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός της κυβέρνησης γίνεται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης ενώ όπως επισήμανε αυτός θα έχει σαφές ταξικό πρόσημο και αριστερό προσανατολισμό. Για τον πρωθυπουργό, εκεί ακριβώς βρίσκεται το «κλειδί» για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μεγάλου μέρους της κοινωνίας που έχει υποφέρει από τα χρόνια της κρίσης και αποτελεί το πιο ευάλωτο κοινωνικό 2018-01-09 07:20:00κομμάτι.

Ο πρωθυπουργός δεν στάθηκε μόνο στα βελτιωμένα οικονομικά μεγέθη της χώρας αλλά όπως τόνισε, καταγράφεται βελτίωση των κοινωνικών δεικτών ενώ υπενθύμισε στους υπουργούς ότι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αποδίδει δικαιοσύνη και «να μην επιτρέπουμε να γίνονται στόχος του κράτους ή των τραπεζών οι φτωχοδιάβολοι της μισθωτής εργασίας και της μικρής επιχειρηματικότητας, ενώ μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους και έβγαλαν τα χρήματα τους αφορολόγητα στο εξωτερικό και πολιτικοί που διασπάθισαν δημόσιο χρήμα να συνεχίζουν ανενόχλητοι να απολαμβάνουν τους καρπούς των παρανομιών τους στην πλάτη του ελληνικού λαού», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στη Βουλή θα μεταφερθεί η πολιτική αντιπαράθεση

Η ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η αντιπαράθεση στη Βουλή με αφορμή την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου αναμένεται να κινηθεί σε υψηλούς τόνους.

Σύμφωνα με τα όσα αποφασίστηκαν στη Διάσκεψη των Προέδρων, το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί την Τετάρτη προς επεξεργασία στις αρμόδιες επιτροπές και την Παρασκευή το πρωί θα ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια.

Η ψήφισή του θα γίνει την Δευτέρα 15 Ιανουαρίου

Δεν αναμένονται «απώλειες»

Η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως απειλείται η συνοχή της, ούτε αναμένει «διαρροές» από την κοινοβουλευτική της δύναμη παρά τη «γκρίνια» και τη δυσφορία σχετικά με τους πλειστηριασμούς και τις τροποποιήσεις στο συνδικαλιστικό νόμο.

Άλλωστε, το απόγευμα πρόκειται να συγκληθεί η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία οι υπουργοί Τσακαλώτος, Αχτσιόγλου και Κοντονής πρόκειται να κάνουν το απαραίτητο «μασάζ» στους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, επικεντρώνοντας στα θετικά της συμφωνίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ