ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μουζάλας: Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι «οκτώ» Τούρκοι αξιωματικοί είναι πραξικοπηματίες

Μουζάλας: Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι «οκτώ» Τούρκοι αξιωματικοί είναι πραξικοπηματίες
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στη δήλωση ότι υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί είναι πραξικοπηματίες, προέβη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος εξήγησε για ποιο λόγο υπέβαλε αίτηση ακύρωσης στη χορήγηση ασύλου ενός εξ αυτών.

«Βγήκε μία απόφαση (σ.σ. για τη χορήγηση ασύλου σε έναν αξιωματικό). Αυτήν η απόφαση εμείς την εφεσιβάλαμε με βάση το Κράτος Δικαίου. Όπως έχουν βγει άλλες 1.500 αντίθετες αποφάσεις, δεν τις εφεσιβάλαμε», ανέφερε ο κ. Μουζάλας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι και πρόσθεσε: «Ποια είναι η διαφορά; Η διαφορά είναι ότι εδώ πέρα υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πρόκειται για πραξικοπηματίες. Βλέπετε, εγώ δεν λέω ότι είναι πραξικοπηματίες. Και κατά την άποψή μας αυτό δημιουργεί, είναι γνωστό αυτό, ένα πρόβλημα με τη γείτονα χώρα και εμείς αυτό που θέλουμε, αυτό που είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι είμαστε Κράτος Δικαίου, θα πάμε δικαστικά».

«Η έφεση έγινε και επειδή -όσον αφορά εμένα που την υπέγραψα- θα ήθελα να είμαι βέβαιος ότι η χώρα μου δεν δίνει άσυλο σε πραξικοπηματίες. Επομένως, θα ήθελα μία τελική απόφαση για το αν αυτοί οι άνθρωποι συμμετείχαν σε πραξικόπημα ή όχι», εξήγησε ο ίδιος αναφερόμενος στους Τούρκους στρατιωτικούς, συμπληρώνοντας πως «εφαρμόσαμε μία διαδικασία, θα πάει μέχρι τέλους, ό,τι αποφασίσουν τα Δικαστήρια».

Αναφερόμενος στο προσφυγικό και την κατάσταση στη Μόρια, είπε πως η εικόνα δεν είναι καλή, καθώς όπως είπε πως από τις 20 Αυγούστου η ροή διπλασιάστηκε. «Χρειάστηκαν κάποιοι, δύο μήνες για να μπορέσουμε να αντιδράσουμε. Μεταφέραμε από τα νησιά, το τελευταίο τρίμηνο νομίζω, 7.000 ανθρώπους. Ήρθανε κι άλλοι, κι έρχονται κι άλλοι. Τι θέλω να σας πω με αυτό; Ότι -το έχω πει επανειλημμένα- δεν υπάρχει ένα ταχυδακτυλουργός που να βγάζει λαγούς από το καπέλο, μια μπαγκέτα μαγική που κουνάει τα πράγματα. Η Μόρια ήταν για 1.000 άτομα, την φτιάξαμε για 2.500 άτομα. Ήρθανε 5.000 άτομα, δεν θα μπορούσε να είναι καλή».

«Τώρα την ξαναφτιάχνουμε τη Μόρια, θα τη φτιάξουμε για 4.000 και θα είναι καλή. Εάν έρθουνε 7.000 θα έχουμε πάλι τα ίδια, και ξανά μανά θα την ξαναφτιάχνουμε. Υπάρχει ένας απρόβλεπτος παράγοντας στη μετανάστευση, η ροή», σημείωσε ο κ. Μουζάλας.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί ακόμη το προσφυγικό σαν όπλο ή μοχλό πίεσης είτε απέναντι στην Ευρώπη είτε απέναντι στην Ελλάδα, ο υπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι η αύξηση της προσφυγικής ροής από τον Αύγουστο ήταν αρκετά σημαντική ώστε να δημιουργήσει προβλήματα

«Εμείς απαιτούμε από τον κ. Ερντογάν όπως και απαιτούμε από την Ε.Ε. να εφαρμόσουν τη δική τους συμφωνία. Ο καθένας να ανταποκριθεί σε αυτά τα οποία υποσχέθηκε», τόνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ