ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τα υποθηκοφυλακεία

Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής: Αντισυνταγματικές οι διατάξεις για τα υποθηκοφυλακεία
EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΟΣ

Αντισυνταγματικές χαρακτηρίζει η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αναφέρονται στην κατάργηση των αμίσθων και εμμίσθων υποθηκοφυλακείων και την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως αποσαφηνίζεται στη σχετική έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ως εκ της αποστολής των αμίσθων και εμμίσθων υποθηκοφυλακείων, η οποία συνδέεται άμεσα µε την ασφάλεια των σχετικών συναλλαγών και την επίτευξη συναφών στόχων δημοσίου συμφέροντος, τα υποθηκοφυλακεία αυτά διέπονται από ειδικό νομοθετικό καθεστώς που προσδιορίζει τη φύση της αποστολής τους.

« Ο νομοθέτης ανέθεσε στα άμισθα υποθηκοφυλακεία έργο το οποίο, ως εκ της φύσεως της αποστολής τους , συνάπτεται άμεσα µε την εκτέλεση δημόσιας υπηρεσίας και την εξυπηρέτηση σκοπών δημοσίου συμφέροντος αναγομένων στη διασφάλιση των συναλλαγών. Συναφώς, τα άμισθα υποθηκοφυλακεία αποτελούν αυτοτελείς δημόσιες υπηρεσίες υπό λειτουργική έννοια και υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, η οποία ασκείται µε σκοπό τη διασφάλιση της εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας τους», αναφέρει μεταξύ άλλων η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής και προσθέτει πως «υπό το φως των ανωτέρω, γεννάται προβληματισμός ως προς τη συνταγματικότητα της ρύθμισης διά της οποίας οι ως άνω υπάγονται στην εποπτεία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διά της ένταξής τους στον ιδρυόμενο φορέα».

Σημειώνεται πως τα υποθηκοφυλακεία, τα οποία λειτουργούν ανά ειρηνοδικειακή έδρα µε καθορισμένη περιφέρεια δικαιοδοσίας, διακρίνονται σε έμμισθα και άμισθα. Τα έμμισθα υποθηκοφυλακεία στελεχώνονται από προσωπικό που έχει την ιδιότητα του δικαστικού υπαλλήλου, αποτελούμενο από τον προϊστάμενο έμμισθο υποθηκοφύλακα, ο οποίος ασκεί τη διεύθυνση των υπηρεσιών αυτών, και τους λοιπούς υπαλλήλους. Τα άμισθα υποθηκοφυλακεία διακρίνονται περαιτέρω σε ειδικά άμισθα, τα οποία διευθύνονται από ειδικό άμισθο υποθηκοφύλακα διοριζόμενο κατόπιν σχετικού διαγωνισμού και σε µη ειδικά άμισθα, διευθυνόμενα από συμβολαιογράφο, διορισμένο σε έδρα ειρηνοδικείου στην οποία δεν υφίσταται έμμισθο ή ειδικό άμισθο υποθηκοφυλακείο, και, µη υπάρχοντος συμβολαιογράφου, από συμβολαιογραφούντα ειρηνοδίκη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ