ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα στη Βουλή με αφορμή τη στάση ΑΝΕΛ και Καμμένου στο Σκοπιανό

Κόντρα στη Βουλή με αφορμή τη στάση ΑΝΕΛ και Καμμένου στο Σκοπιανό
EUROKINISSI/ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Τροφή» για άγρια κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης δίνει η θέση των ΑΝΕΛ στο Σκοπιανό και η πρόταση του Πάνου Καμμένου για διενέργεια δημοψηφίσματος, που απορρίπτεται από το Μαξίμου, καθώς η κυβέρνηση δεν εμφανίζεται με ενιαία θέση στο θέμα αυτό.

Οι αποστάσεις Βαρεμένου από τον κυβερνητικό εταίρο σχολιάστηκαν καυστικά από τον Γιάννη Μανιάτη της ΔΗΣΥ που έθεσε θέμα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Καταλόγισε «τυχοδιωκτική» και «ανεύθυνη» στάση στην κυβέρνηση στο θέμα των Σκοπίων» και σημείωσε ότι «η εθνική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να είναι κλωτσοσκούφι στα χέρια των συγκυβερνώντων».

Για ρίψη «κροτίδων άνευ προηγουμένου» έκανε λόγο ο Νίκος Ξυδάκης, μιλώντας για κουτσαβακισμό του Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος αντέτεινε ότι ο κ. Βαρεμένος έριξε κροτίδες και βαρελότα προς τον συγκυβερνήτη Πάνο Καμμένο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για εκμετάλλευση από βουλευτές της συντηρητικής παράταξης ενός θέματος εξωτερικής πολιτικής αλλά και ψιθύρων που ενσπείρουν ανεύθυνοι πατριδοκάπηλοι και Μακεδονοπώλες που δεν βλέπουν την ιστορική ευθύνη και τον πραγματισμό που επιβάλλουν οι ιστορικές στιγμές.

«Η Αριστερά ποτέ δεν είπε κάτι διαφορετικό και αν έχει ανοίξει μια χαραμάδα μετριοπάθειας και συνεννόησης από την πλευρά των Σκοπίων, η Αθήνα πρέπει να το εκτιμήσει και να φτιάξει ένα διπλωματικό πλαίσιο για να δούμε αν μπορούμε να συγκλίνουμε», είπε και επέκρινε τη ΝΔ για αλλαγή στάσης, καθώς –όπως είπε- ενώ αρχικά είχε συνεισφέρει στην διατήρηση ενός σοβαρού κλίματος, τώρα έχει αλλάξει και έχει πάρει χαρακτηριστικά πολεμικής.

Επεσήμανε ότι το γειτονικό κρατίδιο δεν είναι εχθρός και ότι η προσοχή πρέπει να στραφεί προς την Τουρκία και υπενθύμισε την αλλαγή στάσης του Κωνσταντίνου Καραμανλή στο θέμα του ΝΑΤΟ και του Ανδρέα Παπανδρέου στο θέμα της ΕΟΚ, υπονοώντας ότι όταν μεταβάλλονται οι συνθήκες, ο σωστός πολιτικός μπορεί να αλλάξει τακτική.

Οι τόνοι παρέμειναν υψηλοί με τον Γιάννη Μανιάτη να χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Καμμένου παραλήρημα του αρχηγού της λέσχης των εθνικοφρόνων. «Παίζετε με τη χώρα και την διασύρετε», είπε προς τα κυβερνητικά έδρανα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ