ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου για το Σκοπιανό

Συνάντηση Τσίπρα - Ιερώνυμου για το Σκοπιανό
EUROKINISSI/ ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ/ Φωτογραφία αρχείου

Έντονη κινητικότητα για το ζήτημα της ονοματολογίας της πΓΔΜ παρατηρείται τις τελευταίες ώρες, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται αυτή την ώρα στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών για να συζητήσει το θέμα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Στόχος του πρωθυπουργού, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι να ενισχυθεί η εθνική θέση, σε συνεννόηση με την Εκκλησία.

Πάντως, η συνάντηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο το οποίο όρισε προ ημερών ο πρωθυπουργός, μέσω της επιστολής του προς τον Αρχιεπίσκοπο.

Στην εν λόγω επιστολή, ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι θα λάβει υπόψη την εκκλησιαστική πτυχή με τη δέουσα προσοχή, ωστόσο επεσήμανε ότι υπεύθυνη βάσει Συντάγματος για το ζήτημα είναι η κυβέρνηση.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι είναι διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας - Πολιτείας ενώ ξεκαθάρισε πως στόχος είναι η επίλυση του ονοματολογικού με εθνική ομοψυχία.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ζήτησε να μην υπονομεύεται η εθνική ομοψυχία από μισαλλοδοξία και ακρότητες που στο παρελθόν οδήγησαν σε εθνικές ήττες.

Ονομασία πΓΔΜ: Αυτά είναι τα πέντε ονόματα που έριξε στο τραπέζι ο Μάθιου Νίμιτς

Έντονη κινητικότητα για το ονοματολογικό

Το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Νίκο Κοτζιά στο Μέγαρο Μαξίμου, με στόχο να γίνει μια πρώτη αποτίμηση επί της πρότασης του διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό, Μάθιου Νίμιτς.

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το Σκοπιανό και στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκε για τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης ο Νίκος Κοτζιάς, που επέστρεψε από το Βανκούβερ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Κοτζιάς επικοινώνησε με τον Σκοπιανό ομόλογό του Νικόλα Ντιμιτρόφ για να αποσαφηνιστεί η θέση της κυβέρνησης μετά από τις δηλώσεις του διαπραγματευτή της Βάσκο Ναουμόφσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών επικοινώνησε, κατά πληροφορίες και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος βρίσκεται στην πΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την συνάντηση στη Νέα Υόρκη, ο Βάσκο Ναουμόφσκι δήλωσε ότι οι προτάσεις του κ. Νίμιτς «απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ