ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» Κοντονή στην έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών

«Όχι» Κοντονή στην έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών
EUROKINISSI/XΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Τη θέση ότι το θέμα της έκδοσης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών έχει κλείσει μετέφερε στον Τούρκο υφυπουργό Δικαιοσύνης Μπιλάλ Ουτσάρ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης διατυπώθηκαν με τρόπο ρητό στην τουρκική αντιπροσωπεία, η οποία ζήτησε για ακόμη μια φορά την έκδοση των οκτώ Τούρκων, οι δυνατότητες που παρέχει ο ελληνικός ποινικός κώδικας.

«Η συζήτηση έγινε με όρους διαυγείς και καθαρούς» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κοντονής.

«Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά το θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Πρόσφατα, ο Σταύρος Κοντονής δήλωσε ότι οι Τούρκοι αξιωματικοί, που έφτασαν στη χώρα μας το πρωί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα, μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι για να υπάρξει δυνατότητα διεξαγωγής δίκης των 8 στην Ελλάδα θα πρέπει η τουρκική πλευρά να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος τους, να ακολουθήσει έρευνα από εισαγγελέα και να ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος τους με βάση τα περιστατικά που θα περιγράφουν οι Τουρκικές Αρχές.

Το έγγραφο θα πρέπει να αναφέρει ότι οι «8» εμπλέκονται και αποτελούν μέλη οργάνωσης, είτε αυτή είναι τρομοκρατική, είτε εξουσιαστική, είτε οποιασδήποτε άλλης μορφής οργάνωση προκειμένου να εμπίπτει η περίπτωσή τους στο άρθρο 8 του Ποινικού Κώδικα και να δίδεται το δικαίωμα της δίωξής τους και στην Ελλάδα. Παράλληλα θα πρέπει να προσκομίσουν νέα στοιχεία για την εμπλοκή των «8» στην οργάνωση που θα επικαλείται η Τουρκική πλευρά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης χαρακτήρισε, ωστόσο, εποικοδομητική τη συνάντηση, αναφέροντας ότι δέχτηκε και αποδέχτηκε πρόταση για επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του.

Νωρίτερα, οι Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δίωρη συνάντηση με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης.

H Άγκυρα έχει πολλές φορές εκφράσει τη δυσφορία της απέναντι στη χώρα μας για τη μη έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών ενώ έχει χαρακτηρίσει τις αποφάσεις τις Δικαιοσύνης «πολιτικές».

Μετά τη χορήγηση ασύλου σε έναν από τους Τούρκους στρατιωτικούς τον Δεκέμβριο, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εξαπολύσει σφοδρά «πυρά» εναντίον της χώρας μας ενώ παράλληλα είχε προειδοποιήσει ότι η εν λόγω απόφαση θα πλήξει τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ