ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ηγέτης του ΕΛΚ χαιρετίζει το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ζητήματος ονομασίας της πΓΔΜ

Ο ηγέτης του ΕΛΚ χαιρετίζει το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του ζητήματος ονομασίας της πΓΔΜ
wikipedia

Ο ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ζοζέφ Ντολ χαιρέτισε το «παράθυρο ευκαιρίας» για την επίλυση του θέματος της ονομασίας μεταξύ της Ελλάδας και της πΓΔΜ, λέγοντας ότι ελπίζει σε «συγκεκριμένα» αποτελέσματα.

«Ελπίζω ότι μια αμοιβαία αποδεκτή λύση θα βρεθεί και καλωσορίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που μπορεί να οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα», δήλωσε αποκλειστικά στο Euractiv ο Ντολ.

Η δήλωση του επικεφαλής του ΕΛΚ έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων, καθώς οι ηγέτες των δύο χωρών σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο στη χθεσινή συνάντηση στο Νταβός.

Επισημαίνεται ότι ο κ. Ντολ ενστερνίζεται αντίθετη θέση από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, όπως γράφει το Euractiv.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη γνωστοποίησε την απόφασή της να μη συμμετάσχει στο συλλαλητήριο που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Αθήνα, κατά της χρήσης του όρου "Μακεδονία" στην ονομασία της πΓΔΜ.

«Εγώ δεν θα πάω στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Ο καθένας από τους βουλευτές της ΝΔ είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει… Εγώ δεν θα πάω, αλλά σέβομαι αυτούς που θα πάνε και δεν θα κουνάω το δάχτυλο», είπε η κυρία Μπακογιάννη, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το Σκοπιανό δεν πρόκειται να επιλυθεί.

Σύμφωνα με τη βουλευτή της ΝΔ, «είναι έγκλημα όλος ο κόσμος να λέει τα Σκόπια ‘’Μακεδονία’’ και εμείς να τους λέμε ‘’φούφουτους’’», ενώ αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις του 2008 είπε ότι «η τότε κυβέρνηση και όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα χαράξαμε κοινή εθνική γραμμή πάνω στην όποια πάτησε σήμερα ο κ. Τσίπρας».

Αναφερόμενη στο βέτο που είχε ασκήσει η Ελλάδα στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008, η κυρία Μπακογιάννη είπε: «Το πληρώσαμε, και εγώ το πλήρωσα το Βουκουρέστι, αλλά θα το ξανάκανα, γιατί οι μεγάλες δυνάμεις δεν δέχονται να τους λες ξερό “όχι”, αλλά θα το ξανάκανα, και όλοι μας θα το ξανακάναμε».

Τέλος, η ίδια επισήμανε ότι «στη ΝΔ δεν υπάρχουν δυο γραμμές και η γραμμή του κ. Μητσοτάκη έχει γίνει αποδεκτή από όλους».

Κόλαφος η θέση του ΕΛΚ για τη ΝΔ, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του ΕΛΚ, Ζοζέφ Ντόλ, για παράθυρο ευκαιρίας στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Η δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Ζοζέφ Ντολ, σχετικά με τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος που αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ που βρίσκεται σε εξέλιξη, αποτελεί κόλαφο για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία είναι μέλος του ΕΛΚ, αλλά και για τον ίδιο τον πρόεδρό της, Κυριάκο Μητσοτάκη» αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ηγέτης του ΕΛΚ δήλωσε στην ιστοσελίδα Εuractiv πως ευελπιστεί «ότι θα βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση και χαιρετίζουμε αυτό το παράθυρο ευκαιρίας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε απτά αποτελέσματα», τονίζει η Κουμουνδούρου και προσθέτει «η δήλωση αυτή αδειάζει πανηγυρικά την τυχοδιωκτική τακτική του Κυρ. Μητσοτάκη ο οποίος, στην ομιλία του στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ, υιοθέτησε τη ρητορική της λαϊκιστικής άκρας δεξιάς, με μοναδικό σκοπό την επιδίωξη μικροκομματικού οφέλους».

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζει «η εξέλιξη αυτή οδηγεί τον Κυρ. Μητσοτάκη στην απομόνωση στην Ευρώπη. Ο τυχοδιωκτισμός και η μικροπολιτική, άλλωστε, δεν υπήρξαν ποτέ καλοί σύμβουλοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ