ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συσκέψεις για ανακεφαλαιοποίηση, ασφαλιστικό, ιδιωτική εκπαίδευση

Συσκέψεις για ανακεφαλαιοποίηση, ασφαλιστικό, ιδιωτική εκπαίδευση
Αναζητώντας ισοδύναμα σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τις σωστές κινήσεις στη δημοσιονομική σκακιέρα, ώστε να αποφύγει το ματ των θεσμών EUROKINISSI/Τατιάνα Μπόλαρη

Σε εγρήγορση βρίσκεται η κυβέρνηση που καλείται το επόμενο διάστημα να «κλείσει» μία σειρά κρίσιμων θεμάτων, για να οδηγηθεί στην ψήφιση των δεύτερων προαπαιτούμενων, και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση.

Ένα από τα κρισιμότερα θέματα που καλείται να λύσει η κυβέρνηση, τις επόμενες ημέρες, είναι αυτό της εξεύρεσης ισοδύναμων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι ως τα μέσα Νοεμβρίου και πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού θα έχουν βρεθεί ισοδύναμα μέτρα.

Ωστόσο, στην διευρυμένη υπουργική σύσκεψη που έγινε στη Βουλή υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί οι πηγές εκείνες -ενδεχομένως μέσω φορολόγησης- που θα εξασφάλιζαν τα ισοδύναμα. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση εξετάζει σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες μία ενδιάμεση λύση.

Αυτή αφορά στην εφαρμογή, τελικώς, του ΦΠΑ 23% για τα ιδιωτικά σχολεία, στην θέσπιση ενός ενδιάμεσου ΦΠΑ για την κατηγορία των φροντιστηρίων και στην παραμονή του 0% για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία. Το σκεπτικό είναι πως η ιδιωτική εκπαίδευση είναι μία προσωπική επιλογή των γονέων, ενώ τα φροντιστήρια είτε υποστηρικτικών μαθημάτων είτε ξένων γλωσσών σχεδόν θεωρούνται επιβεβλημένα.

Για τους παιδικούς σταθμούς η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν γίνεται να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που επιθυμεί να εφαρμόσει στηρίζοντας τις οικογένειες.

Εντούτοις, αναμένεται να υπάρξουν αντιρρήσεις από την πλευρά των θεσμών, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, καθώς σε αυτό το σενάριο εφαρμογής του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα παρουσιαστεί υστέρηση στα συμφωνηθέντα οικονομικά αποτελέσματα.

Έτσι, όλα παραμένουν ρευστά και η οδηγία του πρωθυπουργού προς τον αναπληρωτή υπουργό Δημοσίων Εσόδων Τρύφωνα Αλεξιάδη είναι να συνεχιστεί η αναζήτηση ισοδύναμων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Εφόσον, ως την Παρασκευή που λήγει η νέα παράταξη, δεν έχει βρεθεί λύση, δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση μιας εβδομάδας για την αναστολή του μέτρου υπαγωγής στον ΦΠΑ 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση.

Συνεδριάσεις επί συνεδριάσεων

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδριάζουν στις 10:30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τα Συμβούλια Οικονομικής Πολιτικής και Κοινωνικής Πολιτικής για θέματα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το ασφαλιστικό.

Η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου, όπως δηλώνουν κυβερνητικές πηγές, αφού προηγουμένως θα έχουν ξεπεραστεί νομικά και τεχνικά προβλήματα που αφορούν τους παλιούς μετόχους.

Από την άλλη, το ασφαλιστικό αγγίζει την κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζει ότι πρέπει να προχωρήσει σε τομές που θα επιβαρύνουν αναπόφευκτα το σύνολο των ασφαλισμένων. Πάντως, η κυβέρνηση δεν δείχνει να υιοθετεί στο σύνολό του τουλάχιστον το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για το ασφαλιστικό, κάτι που είπε ευθέως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, επιμένοντας στον συμβουλευτικό χαρακτήρα του.

Ακόμη και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δεν έσπευσε να υιοθετήσει τις προτάσεις του υφυπουργού Εργασίας Αναστάσιου Πετρόπουλου, ο οποίος μίλησε για εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών μέσω ταμειακής μηχανής για την κοινωνική ασφάλιση. Η κ. Γεροβασίλη μίλησε για «σκέψεις» που δεν σημαίνει ότι έχουν αποφασιστεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ