ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαφορετικός ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και νηπιαγωγεία

Διαφορετικός ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και νηπιαγωγεία
Στιγμιότυπο από τα κυβερνητικά έδρανα κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, στις 17 Οκτωβρίου 2015. Μετά τη ψήφιση του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση έχει μπει σε τροχιά αναζήτησης ισοδυνάμων σε κρίσιμους τομείς κοινωνικής πολιτικής, με τα οποία θα επιχειρήσει να διαφοροποιηθεί από τη διαχείριση των προηγούμενων δύο μνημονίων. EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Στη θέσπιση τριών διαφορετικών συντελεστών ΦΠΑ σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και νηπιαγωγεία, προσανατολίζεται η κυβέρνηση, στην περίπτωση που δεν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Στη διευρυμένη υπουργική σύσκεψη που έγινε στη Βουλή υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, διαπιστώθηκε ότι ακόμη δεν έχουν εντοπιστεί οι πηγές εκείνες -ενδεχομένως μέσω φορολόγησης- που θα εξασφάλιζαν τα συγκεκριμένα ισοδύναμα, τα οποία η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει ως τα μέσα Νοεμβρίου και πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση εξετάζει, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, μία ενδιάμεση λύση:

Αυτή αφορά στην εφαρμογή, τελικώς, του ΦΠΑ 23% για τα ιδιωτικά σχολεία, στην θέσπιση ενός ενδιάμεσου ΦΠΑ για την κατηγορία των φροντιστηρίων και στην παραμονή του 0% για παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

Το σκεπτικό είναι πως η ιδιωτική εκπαίδευση είναι μία προσωπική επιλογή των γονέων, ενώ τα φροντιστήρια είτε υποστηρικτικών μαθημάτων είτε ξένων γλωσσών σχεδόν θεωρούνται επιβεβλημένα.

Για τους παιδικούς σταθμούς η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν γίνεται να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που επιθυμεί να εφαρμόσει στηρίζοντας τις οικογένειες.

Πάντως, όλα παραμένουν ρευστά και η οδηγία του πρωθυπουργού προς τον αναπληρωτή υπουργό Δημοσίων Εσόδων Τρύφωνα Αλεξιάδη είναι να συνεχιστεί η αναζήτηση ισοδύναμων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Εφόσον, ως την Παρασκευή που λήγει η νέα παράταξη, δεν έχει βρεθεί λύση, δεν αποκλείεται να δοθεί και νέα παράταση μιας εβδομάδας για την αναστολή του μέτρου υπαγωγής στον ΦΠΑ 23% για την ιδιωτική εκπαίδευση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ