ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Hurriyet: Τουρκικά πλοία εμπόδισαν τον Πάνο Καμμένο να προσεγγίσει τα Ίμια

Hurriyet: Τουρκικά πλοία εμπόδισαν τον Πάνο Καμμένο να προσεγγίσει τα Ίμια
ΑΠΕ -ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ

Στο σημείο όπου έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος οι τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, το 1996 στην περιοχή των Ιμίων, βρέθηκε την Κυριακή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο Πάνος Καμμένος επιβαίνων της κανονιοφόρου «Νικηφόρος», έριξε στεφάνι στον υγρό τάφο των αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστοδούλου Καραθανάση και Έκτορα Γιαλοψού, τιμώντας τη μνήμη τους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει στην ηλεκτρονική της έκδοση η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, ο Έλληνας υπουργός παρεμποδίστηκε στην προσπάθειά του να προσεγγίσει τα Ίμια, καθώς η τουρκική ακτοφυλακή παρεμπόδισε την προσέγγιση της κανονιοφόρου «Νικηφόρος» στην περιοχή.

Μάλιστα η Hurriyet έδωσε στη δημοσιότητα και video από το σημείο.

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σόυλου σημειώνοντας πως «η τουρκική ακτοφυλακή έκανε αυτό που έπρεπε στα Καρντάκ (σ.σ Ίμια) και η ελληνική αποστολή αποχώρησε μετά από προειδοποιήσεις. Δεν υπήρξε κάποιο επεισόδιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ ΜΠΕ, από τουρκικής πλευράς έγινε προσπάθεια να παρεμποδιστεί η εκδήλωση, ωστόσο έγιναν οι κατάλληλοι ελιγμοί από την κανονιοφόρο, η οποία τους εγκλώβισε και η ρίψη του στεφάνου έγινε ακριβώς στο σημείο όπου έπεσε το ελικόπτερο.

Στην περιοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκονταν και ένα περιπολικό σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, μια ακταιωρός της τουρκικής ακτοφυλακής, ενώ ίπτατο ένα τουρκικό ελικόπτερο, ενώ από ελληνικής πλευράς υπήρχε και ένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τουρκικό περιπολικό και η ελληνική κανονιοφόρος έχουν αποχωρήσει από την περιοχή όπου παραμένουν τα σκάφη του λιμενικού των δύο χωρών.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας

Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Άμυνας δεν αναφέρει τίποτε για το περιστατικό και στη σχετική του ανακοίνωση σημειώνει:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ, ο Κυβερνήτης και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» πραγματοποίησαν ρίψη στεφάνου στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού.

Στην ομιλία του προς τον Κυβερνήτη και το πλήρωμα της Κ/Φ «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε τα εξής: «Είμαστε σήμερα εδώ,για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές στους ήρωες του Πολεμικού μας Ναυτικού που έπεσαν υπέρ πίστεως και πατρίδος, το 1996, στα Ίμια. Ο Παναγιώτης Βλαχάκος, ο Χριστόδουλος Καραθανάσης και ο Έκτορας Γιαλοψός θα μείνουν στο πάνθεον των ηρώων.

Αποφασίσαμε να είμαστε εδώ, μαζί σας, στο «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ», γιατί όπως και όλα τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και οι Ένοπλες Δυνάμεις,εν καιρώ ειρήνης ασκείστε σε συνθήκες πολέμου. Το αποδείξατε περίτρανα τις προηγούμενες ημέρες, όπου με άριστους ναυτικούς ελιγμούς, ακολουθώντας τους κανόνες του ναυτικού δικαίου και τις παραδόσεις του Πολεμικού μας Ναυτικού, χωρίς να δειλιάσετε ούτε ένα δευτερόλεπτο, αποδείξατε ότι είστε οι άριστοι όχι μόνο στην επίδειξη σημαίας, αλλά και στην προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, με τον κ. Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αποφασίσαμε η ρίψη στεφάνου σήμερα να γίνει από το «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ». Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, ανταποκρινόμενοι στον όρκο σας. Αποτελείτε παράδειγμα για όλες τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Για τους ήρωες που «έφυγαν» υπερασπιζόμενοι την πατρίδα μας ένα είναι το σύνθημα: «Αθάνατοι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ