ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φίλης για πΓΔΜ: Αν επιτευχθεί μια λύση εθνικά επωφελής θα λάβει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή

Φίλης για πΓΔΜ: Αν επιτευχθεί μια λύση εθνικά επωφελής θα λάβει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

«Φαίνεται πως μετά τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ ότι μπαίνουμε σε μια εξελικτική διαδικασία -"οδικό χάρτη"- που ελπίζω ότι το προσεχές διάστημα θα φέρει τη λύση σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ. Μια λύση εθνικά επωφελή που αν τελικά επιτευχθεί, είμαι βέβαιος ότι θα λάβει ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή», αναφέρει σε συνέντευξή του ο Νίκος Φίλης.

Στη συνέχεια, επισημαίνει την αναγκαιότητα συμβολής της Ελλάδας στη «στήριξη και θωράκιση» της πΓΔΜ, διότι τυχόν κατάρρευσή της μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τον «διαμοιρασμό των εδαφών της και τη διαμόρφωση της "μεγάλης Αλβανίας" και της "μεγάλης Βουλγαρίας"».

Μιλώντας στην εφημερίδα «Εποχή», ο κ. Φίλης τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, έχουσα «υπερσυνταγματική ισχύ», ενώ θα «ενταχθεί στην προοπτική ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αναγνωρίζουν τον ενισχυμένο χαρακτήρα της» και το γειτονικό κράτος «θα αναλάβει τη διεθνή υποχρέωση για ονομασία erga omnes και θα δρομολογήσει τις αναγκαίες εσωτερικές αλλαγές».

Επισήμανε ως ελλοχεύοντα κίνδυνο και «τελικά άλλοθι για μη λύση», την «υπερβολική, φοβάμαι και υποβολιμιαία από ορισμένους κύκλους στη χώρα μας, προβολή του κινδύνου του αλυτρωτισμού», «να φθάσουμε δηλαδή σε λύση στο ζήτημα του ονόματος και να την υποσκάψουμε αξιώνοντας στην ουσία να απαρνηθούν οι γείτονες την ταυτότητά τους».

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι παρά την «απόκλιση των ΑΝΕΛ από την επίσημη κυβερνητική θέση», την οποία δεν υποτιμά, δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην κυβερνητική σταθερότητα, ενώ αναφερόμενος στη ΝΔ έκανε λόγο για «τεράστια σύγχυση και προβλήματα ταυτότητας».

Επίσης, εκτίμησε ότι το μακεδονικό «σε αυτή τη φάση θα λειτουργήσει ως καταλύτης πολιτικών εξελίξεων».

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Αθήνας δεν απέκρυψε τον προβληματισμό του για το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες πολίτες δεν διακατέχονται από τις ίδιες ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις, επισήμανε όμως ότι «σε μεγάλο βαθμό κατάφεραν να το καπελώσουν» διάφοροι μηχανισμοί οι οποίοι «με την ανοιχτή μαζική στήριξη της ΝΔ επιχειρούν να συγκροτήσουν μια επικίνδυνη δυναμική».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ