ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξενάγηση της Γεροβασίλη στο Μουσείο του Εθνικού Τυπογραφείου

Ξενάγηση της Γεροβασίλη στο Μουσείο του Εθνικού Τυπογραφείου

Τις εγκαταστάσεις του Εθνικού Τυπογραφείου επισκέφθηκε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη, με αφορμή την αναβάθμιση και επανέκθεση της ιστορικής συλλογής του. 

Πρόκειται για συλλογές μηχανημάτων (χειροκίνητα πιεστήρια, λινοτυπικές μηχανές, συρραπτικά και κοπτικά μηχανήματα, μήτρες, τυπογραφικές κάσες κ.λπ.), τόμων Φύλων Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αντιπροσωπευτικές εκδόσεις για την κάλυψη των αναγκών του κράτους (έντυπα, μελέτες, φυλλάδια, αφίσες, εκπαιδευτικά συγγράμματα, κρατικά λαχεία, ακόμα και πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων), καθώς και υλικό για την ιστορία του προσωπικού (εργασιακή καθημερινότητα, συνδικαλιστική δράση κ.λπ).

Τα εκθέματα βρίσκονται στο μουσείο που δημιουργήθηκε στις εγκαταστάσεις του Εθνικού Τυπογραφείου (Καποδιστρίου 34, Αθήνα), ενώ η επανέκθεσή τους ήταν αναγκαία γιατί τα αντικείμενα των συλλογών ήταν αποθηκευμένα σε ακατάλληλους χώρους. Η συλλογή των πρώτων εκτυπωτικών μηχανημάτων και λοιπών αντικειμένων άρχισε από το 1992, ενώ οι εργασίες ανάδειξής τους σε μουσείο ξεκίνησε από τα μέσα του 2015.

Σημαντικό βήμα για τη δημιουργία του μουσείου αποτέλεσε απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου να χαρακτηριστούν τα 117 εκτυπωτικά μηχανήματα της συλλογής ως νεότερα κινητά μνημεία επειδή «αποτελούν σημαντικά τεκμήρια για την εξέλιξη της τέχνης της τυπογραφίας στο ελληνικό κράτος».

Η κ. Γεροβασίλη αφού επισκέφθηκε τη σύγχρονη εκτυπωτική μονάδα του ΕΤ και ξεναγήθηκε στους χώρους του μουσείου, σημείωσε σε ομιλία της ότι το Εθνικό Τυπογραφείο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη νεοελληνική ιστορία, καθώς είναι ένας από τους θεσμούς του νεοελληνικού κράτους που υπάρχουν από ιδρύσεώς του.

«Εκδίδοντας την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως επί σχεδόν δύο αιώνες, διαφυλάττει τη νομοθετική λειτουργία και τον νομικό μας πολιτισμό», πρόσθεσε η υπουργός, η οποία ανέφερε ότι το ΕΤ συγκαταλέγεται στους κύριους εμπλεκόμενους φορείς για την ολοκλήρωση του έργου «Εθνική Πύλη για την Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας».

Ο ειδικός γραμματέας του Εθνικού Τυπογραφείου, Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος ανέφερε ότι στόχος εντός του 2018 είναι το ΕΤ να αναδειχτεί σε κεντρικό κρατικό φορέα «που θα εγγυάται την έγκαιρη και αξιόπιστη νομική και διοικητική πληροφόρηση», να ολοκληρωθεί το νέο σύστημα αυτοματοποίησης δημιουργίας των ΦΕΚ, καθώς και η εκτυπωτική μονάδα του να γίνει ο κύριος φορέας για τις εκτυπώσεις του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Βλαζάκη, ενώ για την ιστορία και την κοινωνική προσφορά του ΕΤ μίλησε ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Λούκος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ